ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Фимоза - ами, сега?!

Николай Гарев   |   21 септември 2017   |   Коментари 1
   
   
Фимоза - ами, сега?!

Източник: iStockphotos

Мъжкият полов член се състои от две кавернозни (пещеристи) тела и едно спонгиозно тяло. Напред завършва с главичка, която при покой е покрита от кожна дубликатура /препуциум/. В нея се разполагат мастни жлези, чийто функционален продукт, заедно с десквамираните плоски епителни клетки, образуват смегмата.

 

Фимозата е състояние, изразяващо се в невъзможност препуциума при придърпване с ръка да оголи главата на пениса. Това представлява рисков фактор , предразполагащ към развитие на възпалителен процес. Препуциумът може да бъде малък и непосредствено да обхваща главичката. Може да бъде с малък или голям, но стеснен отвор.

 

Тя може да бъде вродена или придобита- след травматично увреждане на кожата на пениса или срастване след силно издърпване на кожата в бебешка възраст.

 

До какви смущения може да доведе Фимозата?

  • Може да бъде причина за нарушаване на нормалния полов акт, като се предизвика болка и/ или да се ограничи растежа на пениса.
  • Нарушения в уринирането- В зависимост от степента на стеснение на отвора уринирането е възможно да бъде затруднено и струята на урината може да бъде тънка. Когато уринира, болният изпитва необходимост да се „напъва“ като урината се отделя на тънка струя. Процесът може да продължи 1-2 минути. При деца е вероятно фимозата да бъде причина за нощно напикаване.
  • Вследствие на задръжка на урина и смегма може да се развият неприятни, продължителни възпалителни заболявания.
  • Не на последно място фимозата е предпоставка за развитие на парафимоза.
  • При дълготрайно протичащи фимози, макар и много рядко, е възможно да се забележи малигнена хиперплазия по главата на пениса.

 

Към кого да се обърнем за помощ?

Ако кожата върху главичката на пениса е здраво стегната, което често само по себе си представлява предпоставка за развитие на инфекции и затруднено уриниране, е необходимо пациентът да бъде насочен към консултация с уролог. Най-вероятното лечение на тези проблеми е оперативно.

 

Лечение

При наличие на възпалителен процес е необходимо най-напред да се ликвидира той. Повечето малки момчета могат да бъдат лекувани с кремове, съдържащи кортикостероиди. В случай, че това не помогне, се извършват неголеми хирургически разрези за освобождаване на главичката.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

sd     2017-09-21 18:41:57
до оперативното отстраняване на пениса? Vie ste ludi!
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Мъжко здраве
реклама
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter