ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

55% от мъжете изпитват еректилна дисфункция след 40

Puls.bg   |   19 юни 2017   |   Коментари 0
Препоръчан материал от партньор на Puls.bg
   
   
55% от мъжете изпитват еректилна дисфункция след 40

Източник: болница Йедитепе

Здравето се определя като състояние на физическо, психическо и социално благосъстояние. Когато някое от трите бъде нарушено, останалите също биват засегнати и поддържането на пълноценен живот става трудно. Може да се каже, че сексуалното здраве обвхаща всички тези състояния. Сексуалността се повлиява от много фактори - социални ценности, обществени нагласи, семейство и др. Въпреки че сексуалните проблеми са често разпространени и при мъжете, и при жените, тези фактори често са причина хората да не разкриват проблемите и да не се консултират с лекар.
 
По този повод говорим с проф. Ахмет Тунч Йоздемир от Университетската болница в Истанбул - Йедитепе (Yeditepe University Hospital), който завежда урологичното отделение. Той получава своето медицинско образование в медицинския факултет на университета в Гази, като част от съществената му урологична специализация е в една от водещите болници в Анкара - "Нюмун". След това продължава със специализираното си обучение в Европейския онкологичен институт в Милано. Към днешна дата е член на редица медицински асоциации.
 
 - Какви са най-честите сексуални проблеми, които се появяват?
 
Те включват всички видове психологически, социални и културни проблеми, които пречат на хората да установят и поддържат здравословен и пълноценен сексуален живот. Те варират от страх и тревожност, свързани със секса, чувство на вина или срам, липса на сексуално желание и фригидност, невъзможност за установяване на сексуална интимност, болка или контракции по време на полов акт, еректилна дисфункция, преждревременна еякулация или трудности за осъществяване на такава при мъжете, невъзможност за постигане на възбуда или оргазъм при жените, страхове по отношение на мастурбацията и хомосексуалността. 
 
 - Един от най-често обсъжданите проблеми е еректилната дисфункция при мъжете. Колко често се среща тя?
 
Определено най-често срещаната сексуална дисфункция при мъжете е еректилната. Световните изследвания показват, че 55% от мъжете изпитват лека, умерена или тежка еректилна дисфункция на възраст между 40 и 70 години. 15% от тези до 50 години и 30% над тази възраст имат и цялостна загуба на сексуално желание. 30% от мъжете страдат от преждевременна еякулация, а 10% имат невъзможност за осъществяване на такава.
 
 - Каква е честотата на сексуалните проблеми при жените?
 
Най-често срещаните проблеми при жените са липса на сексуално желание, както и трудност или невъзможност за достигане на оргазъм. Честотата на тези проблеми е подобна и при жените. Една на всеки три жени се оплаква от по-ниска или пълна липса на сексуално желание в даден момент от живота си, докато 30-50% изпитват затруднения при достигане на оргазъм. Третият по честота проблем е с медицинското название вагинизъм. Това е диагностицируемо състояние, при което паническият страх или фобията от полов акт предизвикиват контракции в мускулите на входа на влагалището като отговор на физическия контакт или натиск.
 
 - Какви са причините за сексуална дисфункция?
 
Причините могат да бъдат физически състояния, свързани със сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане или диабет, а някои са изцяло психогенни (например - стрес на работа). Трудно е да се направи стриктна категоризация. Всяко състояние може да се дължи на комбинация от различни фактори.
 
 
 - Какво следва да направи човек със сексуална дисфункция?
 
Тъй като това състояние има както физически, така и психологически измерения, много е важно мъжете и жените да знаят, че консултацията само с един специалист няма да е достатъчна. Съвременната медицинска практика разрешава тези проблеми чрез екип от експерти, сред които са уролози, психолози и гинеколози.
 
 - Как се определя правилният курс на лечение?
 
Първоначалната оценка има за цел да установи дали въпросът е физически или психологически (или комбинация от двете). Провеждат се консултации с различни специалисти, след което се потвърждава диагноза и започва подходящ курс на лечение. Възможните такива включват психологическо, различни опции за сексуални терапии или в краен случай - хирургична намеса.
 
 - Могат ли тези терапии да са подходящи и за двойки, и за всеки човек по отделно?
 
Много по-лесно и бързо е да се лекува човек, който е във връзка, от която получава любов, подкрепа и доверие. Но има и методи на лечение, които са разработени специално за хората, които не се намират в стабилна връзка.
 
 - Колко са ефективни различните видове лечения?
 
Редовното и продължително лечение дава резултат в по-голяма част от случаите - и необвързаните, и обвързаните преодоляват проблема и започват по-щастлив и по-здравословен живот. Проучвания показват, че повечето хора, които са се решили на трудната стъпка да потърсят помощ от квалифицирани специалисти и центрове, в крайна сметка успяват да постигнат напредък. Сексуалните проблеми не трябва да са житейска съдба за никого и за това препоръчвам винаги да се потърси помощ от специалисти.
 
 - Какво се случва, ако проблемите се игнорират и се живее с тях?
 
Дисфункцията, на която не се обръща специално внимание, може да доведе до психологическа травма и при двата пола. Ако не се лекува, може да доведе до по-сложни ситуации, сред които отчаяние, песимизъм, липса на удоволствие от живота и ниско самочувствие. Освен това може да се стигне до влошаване на взаимоотношенията като цяло, започвайки се от самата връзка.
 
Повече информация за Университетската болница в Истанбул – Йедитепе (Yeditepe University Hospital) може да намерите тук – www.yeditepehospital.com 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Мъжко здраве
реклама
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter