ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Сутрешна ерекция – какво казва науката за нея?

Puls.bg   |   10 юни 2017   |   Коментари 2
   
   
Сутрешна ерекция – какво казва науката за нея?

Източник: iStockphoto

Сутрешната ерекция засяга възрастни мъже, младежи, момчета и дори неродените още бебета. Позната в медицинските науки като „нощна тумесценция на половия член“, сутрешната ерекция е нормална част от сънния цикъл на мъжа и може да настъпва по няколко пъти на нощ.
 
Умът и тялото преминават през няколко стадия на физиологична активност по време на сън, който постепенно става по-дълбок, до настъпването на REM – фазата, в която се сънува активно и се наблюдава бързо движение на очите (rapid eye movement - REM). 
 
Наред със сънищата, по време на REM сън тялото изпитва и други промени. Мозъкът започва да понижава синтезата на някои невротрансмитери, чрез което се стреми да предпази тялото от двигателни реакции към сънищата. 
 
Един от тези невротрансмитери, наречен норепинефрин е пряко въвлечен в контрола над половата възбуда и ерекцията. Той води до свиване на кръвоносните съдове (вазоконстрикция) водещи към пениса, което предотвратява изпълването му с кръв (ерекция). С навлизане в REM фазата на съня,  нивата на норепинефрин спадат силно, което позволява на тестостероновите механизми да поемат контрол над ситуацията.
 
Тестостероновите взаимодействия в това състояние водят до силно разширяване на кръвоносните съдове (вазодилация) снабдяващи пениса, който се изпълва с кръв и еректира.
 
 
Защо се случва това? Допълнителният приток на кръв подобрява кислородният обмен в тъканите на пениса и служи като система за поправка и поддръжка на функционалността на органа. 
 
Също така, ако мъжът е приел много течности преди лягане, те могат да доведат до разширяване на пикочният мехур. Достигайки определени стойности на разширяване през нощта, мехурът стимулира област от гръбначният мозък, който задейства рефлексна ерекция. Физиологичната полза от това е, че се предотвратява възможността за нощно напикаване по време на сън.
 
Съществуват и теории, свързващи сутрешната ерекция с еротичните сънища, но научни доказателства в тяхна подкрепа все още не са известни.
 
 
 
За допълнителна информация прилагаме следното видео: 
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

!?     2017-06-10 13:58:29
Сутрешната ерекция няма нищо общо със секса!Тя просто е индикатор,че организма е отпочинал и "зареден"!За това и не се чудете,че я имат и бебета,и старци!
Всезнайко     2017-06-10 11:40:34
Статията за научни работници ли е написана или за простолюдието? Щото, нещата инак са много прости - човек като си почине - му става, защото започва да мисли (съзнателно или не) за удоволствия. Когато работи или мисли за работа, естествено не му е до това!
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Мъжко здраве
реклама
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter