ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Стероиди - все повече мъже посягат към тях

Puls.bg   |   19 май 2017   |   Коментари 0
   
   
Стероиди - все повече мъже посягат към тях

Източник: iStockphoto

Здравни специалисти предупреждават за постоянно увеличаващият се брой мъже на сръдна възраст (40-50-годишни), които приемат стероидни препарати по свое усмотрение, за да контрират физиологичните признаци на остаряване и пониженото либидо, характерни за тази възраст.
 
Най-често, до нерегламентирания прием на анаболни стероиди се стига от популярни полуистини, разпространявани в фитнес салоните и спортните зали, както и от спортни списания и интернет форуми. Според тези така модерни „мъжки клюки“, стероидните вещества се приемат, за да изглежда тялото по-младо, да се изгарят по-ефективно мазнини и да се повиши сексуалната мощ. Клюките обаче изпускат важния момент, че допълнителния прием на стероидни вещества може да наруши естествения хормонален баланс на тялото и рязко да повиши вероятността от сърдечносъдови заболявания.
 
Като естествен процес на стареенето, в тази възраст нивата на тестостерон започват да се понижават, което може да понижи либидото и сексуалните възможности на мъжа, да доведе до натрупване на мазнини и понижение на мускулната сила.
 
Според Джоузеф Кийн, учен от Университета на Ливърпул, само във Великобритания броят на мъжете, използващи стероидни препарати без медицинско предписание се е удвоил за последните 5 години. 
 
Според д-р Кийн типичният стероиден прием от този тип трае 3 месеца, като най-често стероидните препарати се инжектират мускулно 3-4 пъти в седмицата. По-възрастните мъже, поддали се на тази мания могат да приемат стероидни препарати и по-рядко, но за много по-продължителен период от време. 
 
Много от мъжете смятат, че взимат информирано решение, но често информацията по въпроса се набавя от сайтове, продаващи съответните препарати или други ненадеждни, ненаучни източници.
 
 
Най-честата форма, под която се приемат половите хормони, е позната като анаболни андрогенни стероиди, разработени за медицински цели. Макар да са с наложени ограничения за търговия и разпространение, те са лесно достъпни чрез интернет поръчки или във фитнес салоните. Някои се предлагат под формата на хапчета, други – като ампули за инжекция, набират популярност и различни видове спрейове за нос, лепенки и кремове, отпускащи стероидите през кожата. 
 
Правилната доза, определена от лекар, може да има терапевтични и полезни ефекти, но само за мъже около 60-те си години, които имат съпътстващи заболявания, влияещи върху хормоналният им баланс или непозволяващи адекватна физическа активност, както и при хората, страдащи от хипогонадизъм, късен пубертет, тежки анемии, остеопороза и др. Чести странични ефекти от употребата им са развиването на олигоспермия, агресивност, раздразнителност, колебливост, чернодробни нарушения, оплашивяване, повишен холестерол, гинекомастия, остлабване на имунната система и др.
 
Най-добрият, ефикасен и безопасен начин за повишаване на тестостерона е чрез предписание от медицински специалист за правилен хранителен и спортен режим, категоричен е д-р Кийн.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Мъжко здраве
реклама
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter