ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо мъжете трябва да се ваксинират срещу HPV

Puls.bg   |   11 април 2017   |   Коментари 2
   
   
Защо мъжете трябва да се ваксинират срещу HPV

Източник: iStockphoto

В повечето развити държави, към 2017 година се препоръчва поставянето на две ваксини срещу човешкия папилома вирус, познат като HPV, при момчета на 11-12 години. 
 
Почти всички сексуално активни хора прихващат вируса в даден момент от живота си. Повечето инфекции с HPV преминават безсимптомно и биват потушени от имунната система, но нараства броят на случаи, в които вируса причинява развитието на генитални брадавици и някои форми на ракови заболявания при мъже.
 
Вирусът причинител на инфекцията може да бъде разпространен чрез вагинален, анален и орален секс и дори чрез кожен контакт по време на полова активност. Важно е да се отбележи, че инфекцията е различна от заразяването с ретровируса, причинител на СПИН или херпесвируси, водещи до развитието на генитален херпес.
 
Основен симптом на протичаща инфекция с HPV е появата на брадавици, бучки или язви върху тъканите на пениса, скротума, перинеума, ануса, устата или гърлото.
 
Самата инфекция не е онкологично заболяване, но води до тъканни и биохимични промени в тялото, които все по-често водят до развитието на ракови образувания. При жените, най-често се развива рак на маточната шийка, а при мъжете – рак на пениса и ректални карциноми. Те се развиват бавно и могат да останат недиагностицирани с години след инфекция с HPV.
 
 
За момента, не съществуват одобрени медицински тестове за засичане на вируса-причинител при мъже. Редовните профилактични прегледи могат да засекат потенциалните онкологични последици от инфекцията и да уловят множество ракови образувания в ранен стадий, когато има по-голяма вероятност за успешното им отстраняване.
 
Одобрените ваксини срещу HPV обаче са надеждни и ефективни и могат да предотвратят развитието на инфекция и силно да понижат вероятността от развитие на ракови заболявания при мъжете, както и на безплодие (инфертилитет) при жените.
 
За максимална ефективност е желателно ваксината да бъде поставена преди навлизане в сексуално активна вързаст, но дори мъже над 21 години могат да се ваксинират. Това е силно препоръчително, понеже инфекцията застрашава не само здравето на преносителя, но и на всички негови сексуални партньори.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Mihail     2017-04-11 15:03:14
За поставяне на ваксината се обърнете към личния си лекар. Поставянето и е препоръчително до 26 години, след тази възраст ефекта от ваксинацията може да е понижен, но все още положителен, особено при активен сексуален живот.
Sotirov12j     2017-04-11 14:30:13
Благодаря за статията.
Къде е България се поставят тези ваксини при мъже? До колкото знам това е курс от три ваксинации през няколко месеца. Има ли смисъл да се ваксинира 32 годишен мъж?
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Мъжко здраве
реклама
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter