ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Затлъстяване при бащата - повишен риск от рак при дъщерята

Puls.bg   |   28 юни 2016   |   Коментари 0
   
   
Затлъстяване при бащата - повишен риск от рак при дъщерята

Източник: Istockphoto

Бащите, които страдат от наднормено тегло, вероятно излагат своите дъщери на риск от развитие на рак на гърдата, твърдят изследователи. Според данните на тяхното проучване дъщерите с по-пълни бащи и слаби майки имат наднормено тегло при раждането и в детството си. 
 
Проучването е първото, което изследва ефекта от затлъстяването на мъжа върху риска от развитие на рак при неговото потомство. 
 
По думите на изследователите излишните килограми променят ДНК на спермата на мъжа, което в крайна сметка има своите последствия върху здравето на неродената му дъщеря. 
 
Затлъстяването изменя подписа на микро-РНК на клетката - епигенетични регулатори на експресията на гените. Тази промяна се случва както в спермата на бащата, така и в гръдната тъкан на дъщерята. 
 
Епигенетиката все повече се разпознава като механизъм, който позволява на ефектите от околната среда или начина на живот да се предадат на бъдещите поколения. Епигенетиката представлява наследствените генетични промени, които могат да включат или изключат определени гени.
 
Затлъстяването понякога се наблюдава сред членовете на едно и също семейство, също както и някои видове рак на гърдата. Смята се, че затлъстелите майки оказват влияние и на двете състояния. 
 
Жените, които имат наднормено тегло през бременността, раждат по-едри бебета, които имат и повишен риск от развитие на рак на гърдата по-късно в живота. 
 
Данните проучването, която е публикувано в Scientific Reports, предполагат, че микро-РНК може да носи епигенетичната информацията от затлъстелите бащи на дъщерите им. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Мъжко здраве
реклама
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter