ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Космите по лицето през пубертета – как да се справим с тях?

д-р Андрей Иванов   |   05 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Космите по лицето през пубертета – как да се справим с тях?

Източник: iStockphoto

Дебелите косми по лицето не би трябвало да са част от женския облик. Те са резултат от растеж, повлиян от мъжките хормони – андрогените. Около 12% от момичетата в пубертета страдат от засилено окосмяване, което се нарича хирзутизъм.


При първоначалната оценка на окосмяването трябва да се знае дали наистина става въпрос за хирзутизъм, какви са причините, как се диагносицира оплакването и какво би било най-адекватното лечение.


Хирзутизмът представлява състояние, при което космите растат под действието на андрогените. При него нормалното мъховидно окосмяване се сменя с косми, които са по-дебели, груби, по-пигментирани. 


Зоните, които често се засягат, са тези, при които нормално се наблюдават косми при мъжете, а именно по брадата, горната устна, по гърдите, задните част и кръста. Понякога хирзутизмът се придружава и с мазна кожа и акне. 


Важна вметка е възможността да се направи разлика между хирзутизъм и хипертихоза. Хипертрихозата представлява засилване на мъховидното, нормално окосмяване по тялото. Костите са тънки, нежни и нямат характерното разпространение както при окосмяването от мъжки тип.


Основните хормони, които влияят върху космения фоликул, са андрогените (свободният тестостерон, дихидроепиандростерон-сулфат - DHEA-S и прекурсори като 17-хидрокси прогестерон – 17-OH Progesteron). 


При физиологични състояния те се произвеждат от надбъбречните жлези и от яйчниците в женския организъм. Обратно, естрогените и прогестеронът потискат скоростта на растежа на космите.


Това означава, че тестостеронът е основната причина за космения растеж заради повишена, генетично заложена чувствителност на космения фоликул към хормона или заради увеличената му продукция. 


Причините за хирзутизма са многобройни, като най-честите са идиопатичният, туморен процес, вродената надбъбречна хиперплазия и поликистозна болест на яйчниците. При идиопатичният се касае за повишена чувствителност на космения фоликул към андрогените. Чест е при определени региони, а менструациите са овулаторни.


За разлика от идиопатичния хирзутизъм заедно с ановулаторни цикли, мазна кожа, акне, увеличена телесна маса насочват мислене към поликистичната болест на яйчниците. При това заболяване нивата на свободния тестостерон са увеличени, LH/FSH отношението също (над 3,5 при нормално около 0,7) и ехографската находка представлява множествени яйчникови фоликули.

 
При увеличени стойности на тестостерона и скорошно засилване на космения растеж по мъжки тип са двата белега на тумор, който произвежда андрогени. 


От друга страна, вродената надбъбречна хиперплазия е резултат от ензимен дефект, който води до свръхпродукция на мъжки хормони. В България съществува скрининг срещу това заболяване, което се извършва 3-5 дни след раждането.

 

 

Лечението зависи от причината както обикновено. При наличие на хормон-продуциращ тумор оперативното му отстраняване в наложително. При вродената адренална хиперплазия лечението с кортикостероид като дексаметазона е най-правилното лечение. 


Прилагането на естрогени и прогестерони като инхибитори на космения растеж е резонни например при поликистичния овариален синдром. Те потискат секрецията на LH, а това, от своя страна, води на намаляване на свободния тестостерон.


Друг успешен метод за лечение на хирзутизма са антиандорогеновите препарати като ципротерона. Ципротеронът блокира превръщането на тестосерона в още по-активната съставка дихидротестостерон. След 3-месечно използване на препарата космите намаляват значително. 


Неприятното е, че при прекъсването на приема на ципротерона често се наблюдават рецидиви. Освен това, странични реакции като депресия, гадене, мигрена не са изключени. 


Козметичните процедури като електроепилация, лазерната и фотоепилацията също са важна част от лечението. Най-пълноценно е съчетанието между медикаментозно и естетическо лечение.


Обилното окосмяване е важен симптом, особено за момичетата в пубертетна възраст. Освен, че може да бъде симптом за подлежащ процес, хирзутизмът създава чувства за малоценност и утежнява социалните отношения. Затова консултацията с професионалист и адекватното лечение са от съществено значение.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Женско здраве
реклама
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising