ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Природни методи за борба срещу менопаузата

Андрей Иванова   |   10 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Природни методи за борба срещу менопаузата

Източник: iStockphoto

Много жени между 45- и 64-годишна възраст използват алтернативни, природни методи, които обикновено не представляват част от конвенционалната медицина. Затова съществува значителна нужда от информация относно алтернативната медицина и лекарите би тряbвало да са подготвени да отговорят на въпросите на пациентите относно ефикасността и безопасността й. 

 

Повече от половината пери- и постменопаузални жени използват алтернативни методи за терапия, включващи храни, билки, мениджмънт на стреса, акупунктура, масажи за намаляване на менопуазалните симптоми като горещи вълни, ставни болки, проблеми със съня и умора. 

 

Неоспорим е фактът, че промяната в храненето и стила на живот може положително да повлияе на здравето в средна възраст. Фактори като затлъстяването, диетата, физическите упражнения и тютюнопушенето оказват влияние върху общото разположение на менопаузалните жени.

 

Фитоестрогени

Фитоестрогените са растителни съединения, които имат, както естрогенни, така и антиестрогенни свойства. Те се разделят на 3 главни групи: изофлавони, лигнани и куместани.
 
Изофлавоните се съдържат в големи количества в соята, соевите продукти и червената детелина, а лененото семе е главният източник на лигнани. Най-изучаваните фитоестрогени в контекста на менопуазлните симптоми са изофлавоните, но все още резултатите от проучванията не са еднозначни.

 

Все пак, се смята, че фитоестрогените биха могли да бъдат алтернативна форма на лечение само при жени с леки по степен менопаузални симптоми

 

Регулярната употреба на соя например значително намалява диастолното артериално налягане, а също и нивата на LDL („лошия”) холестерол, като по този начин намалява сърдечно-съдовия риск при менопауза.

 

Червената детелина и изофлавоните в нея също могат да имат скромен ефект върху симптомите на менопаузата. Те имат подпомагащ ефект на Vit D и калция за борбата с редукцията на костната плътност и болките в ставите. Същото се отнася и за активните съставки в лененото семе.

 

 

Жълт кантарион

Жълтият кантарион може да бъде ефективен при лека и средна по степен депресия при менопауза. Жените могат да изпаднат в чувство за отчаяние заради настъпващите промени в тялото или ниското либидо. 

 

Билката подобрява качеството на живота, успокоява неврастенията и намалява проблемите със заспиването, характерни за депресивното състояние. Няма ефект, обаче, върху топлите вълни. 

 

Знае се, че жълтият кантарион взаимодейства с много лекарства, което може да се окаже проблематично. Според проучване, обаче, честотата на нежеланите лекарствени взаимодействия с жълт кантарион са 10 пъти по-редки, отколкото с антидепресанти.

 

Черен кохош

Черният кохош е многогодишно растение, което расте в Източна Канада и САЩ. Съдържа вещества, които имат ефект, подобен на естрогена. Затова се използва за облекчване на пременструалния синдром, менструалните крампи и менопаузалните симптоми.

 

Комбинацията от черен кохош и жълт кантарион демонстрира значителен положителен ефект върху менопаузалните симптоми. 

 

Други методи

Акупунктурата е най-атрактивният алтернативен метод. Това представлява въвеждане на игли на определени места на тялото с терапевтична цел. Йогата, медитацията, тай-чи също биха могли да бъдат подходящи при хронични състояния. Например тай-чи има положителен ефект върху минералната плътност на костите, подобрява баланса и редуцира риска за счупвания при менопаузалните жени. 

 

Въпреки засилващия се интерес към алтернативната медицина, все още настоящите сведения не са едносмислени, и вероятно конвенционалната медицина е по-ефективна в борбата с менопаузата. В случая е важна иформираността на лекаря, който да даде обективна информация на пациентите си относно елтернативните мероди, тяхната ефикасност и безопасност.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Женско здраве
реклама
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter