ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Симптомите, за които да следим при изследване на млечните жлези

Андрей Иванов   |   14 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Симптомите, за които да следим при изследване на млечните жлези

Източник: iStockphoto

Основните клинични симптоми, които могат да насочат теб и твоя лекар при заболявания на млечните жлези, са следните: уплътнение, болки в гърдата, секреция от зърното и кожни промени в областта на зърното и ареолата.
 
1. Най-честият симптом при заболяванията на гърдата е опипването на туморна формация. При наличие на такъв признак важно е да се установи дали се касае за доброкачествено или злокачествено състояние. Според статистически данни само 5% от уплътненията на млечните жлези при жени под 50 години и 25% от случаите при жени над тази възраст са резултат от малигнен процес.
 
Всяка находка би трябвало да се конкретизира спрямо локализацията си, размерите, формата, подвижността и други важни характеристики. Типичната формация при карцинома на млечната жлеза се опипва и описва от жените като неболезнено уплътнение, с неправилни и нерязко отграничени ръбове спрямо околната тъкан, със силноограничена подвижност. Структурата обикновено е еднородна и не променя формата си в продължение на менструалния цикъл.
 
Другата туморна формация, която може да се опипа при самоизследване на гърдите, е в областта на регионалните лимфни възли – подключичната и подмишничната област. Суспектни (съмнителни) находки за злокачествен процес са плътните, няколко на брой, фиксирани помежду си лимфни възли.
 
При установяване на описаните находки силно се препоръчва консултация с лекар, като по-нататъшното поведение се свежда до извършване на мамография или ехография в зависимост от възрастта на жената, а след това цитологично изследване на взет материал чрез тъкноиглена аспирационна биопсия. Ексцизионна биопсия с хистологично изследване на находката също е възможно.
 
2. Болките в млечната жлеза са вторият по честота симптом, който насочва жените към консултация с лекар. Мастопатията (болезнените млечни жлези с образуване на възли) се дължи главно на хормонален дисбаланс – повишени локани или системни нива на естрогените, нисък прогестерон, нарушения в липидната обмяна и други. Тя са разделя на циклична и нециклична.
 
Цикличната мастопатия се среща по-често при жени под 50 години, появява се преди менструация, в повече случаи трае до 4 дни. Болката не е добрелокализирана и се усеща като парене, тежест. Често се образуват възли.
 
Нецикличната мастопатия е характерна за пре- и постменопаузалните жени, не е свързана с цикъла. Болката е епизодична и трае за кратко време. Обикновено е локализирана по вътрешните квадранти на жлезата или субареоларно. Усеща се най-често като провождания или пулсации.
 
Малко жени с диагностициран рак на гърдата описват болка в гръдната област преди развитие на заболяването (под 7%). Съобщаването на това оплакване обаче изисква активно проследяване, защото се установява, че в предклиничната фаза на лобуларния карцином, когато все още не може да се визуализират мамографски промените, точно болезнеността е първият симптом.
 
Не е за подминаване и фактът, че някои жени нормално изпитват болка в гърдите преди менструация като част от пременструалния синдром. За да се изключи органично заболяване, обаче, е необходимо да се проведат набор от изследвания като мамография, ехография на млечните жлези, пункционна биопсия.
 
При жени с болки в гърдите без те да са свързани със конкретно заболяване добър съвет е спазване на диета, бедна на животински мазнини и кофеин и богат на Vit А и Vit Е. Ако промяната в стила на хранене не даде нужния ефект, могат да се назначат нестроидни противовъзпалителни средства.
 
3. Секрецията от зърното може да бъде в резултат от заболявания на млечната жлеза, невроендокринен дисбаланс или прием на някои лекарства (например повечето антипсихотици). Физиологичната секреция от зърното е двустранна и се появява след масаж или приложение на помпичка (външна стимулация). Тя е безобидна и не би трябвало да създава смущения.
 
Галактореята е друг вид секреция от гърдата, която представлява отделяне на млякообразен материал при некърмеща жена. Тогава най-честата причина изобщо не произлиза от жлечната жлеза, а от невроендокринната система. Галактореята е резултат от хормонален дисбаланс – повишен пролактин. Това състояние се съпътства също и с промяна в менструалния цикъл. Той става по оскъден и се появява на по-дълги интервали, докато татално спре (аменорея).
 
Патологичната секреция, която е съмнителна за злокачествен процес, е едностранна, спонтанно изтича без външна стимулация, а типът секрет е сивкав, зеленикав, или най-честно кървенист. В такива случаи ексфолиативната цитология и дуктографията (инжектиране на контрастно вещество в каналите на млечната жлеза) са адекватни методи за поставяне на диагноза.
 
4. Кожните промени в областта на ареолата и зърното са рядкосрещани, но показателни за процес, случващ се в тъканта на жлезата. Обикновено кожната лезия е едностранна, малка крустозна плака с еритемна подложка и леко надигнати ръбове. Процесът нараства периферно и често предшества появата на туморна формация в гърдата.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Женско здраве
реклама
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter