ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Симптомите, за които да следим при изследване на млечните жлези

Андрей Иванов   |   14 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Симптомите, за които да следим при изследване на млечните жлези

iStockphoto

Основните клинични симптоми, които могат да насочат теб и твоя лекар при заболявания на млечните жлези, са следните: уплътнение, болки в гърдата, секреция от зърното и кожни промени в областта на зърното и ареолата.
 
1. Най-честият симптом при заболяванията на гърдата е опипването на туморна формация. При наличие на такъв признак важно е да се установи дали се касае за доброкачествено или злокачествено състояние. Според статистически данни само 5% от уплътненията на млечните жлези при жени под 50 години и 25% от случаите при жени над тази възраст са резултат от малигнен процес.
 
Всяка находка би трябвало да се конкретизира спрямо локализацията си, размерите, формата, подвижността и други важни характеристики. Типичната формация при карцинома на млечната жлеза се опипва и описва от жените като неболезнено уплътнение, с неправилни и нерязко отграничени ръбове спрямо околната тъкан, със силноограничена подвижност. Структурата обикновено е еднородна и не променя формата си в продължение на менструалния цикъл.
 
Другата туморна формация, която може да се опипа при самоизследване на гърдите, е в областта на регионалните лимфни възли – подключичната и подмишничната област. Суспектни (съмнителни) находки за злокачествен процес са плътните, няколко на брой, фиксирани помежду си лимфни възли.
 
При установяване на описаните находки силно се препоръчва консултация с лекар, като по-нататъшното поведение се свежда до извършване на мамография или ехография в зависимост от възрастта на жената, а след това цитологично изследване на взет материал чрез тъкноиглена аспирационна биопсия. Ексцизионна биопсия с хистологично изследване на находката също е възможно.
 
2. Болките в млечната жлеза са вторият по честота симптом, който насочва жените към консултация с лекар. Мастопатията (болезнените млечни жлези с образуване на възли) се дължи главно на хормонален дисбаланс – повишени локани или системни нива на естрогените, нисък прогестерон, нарушения в липидната обмяна и други. Тя са разделя на циклична и нециклична.
 
Цикличната мастопатия се среща по-често при жени под 50 години, появява се преди менструация, в повече случаи трае до 4 дни. Болката не е добрелокализирана и се усеща като парене, тежест. Често се образуват възли.
 
Нецикличната мастопатия е характерна за пре- и постменопаузалните жени, не е свързана с цикъла. Болката е епизодична и трае за кратко време. Обикновено е локализирана по вътрешните квадранти на жлезата или субареоларно. Усеща се най-често като провождания или пулсации.
 
Малко жени с диагностициран рак на гърдата описват болка в гръдната област преди развитие на заболяването (под 7%). Съобщаването на това оплакване обаче изисква активно проследяване, защото се установява, че в предклиничната фаза на лобуларния карцином, когато все още не може да се визуализират мамографски промените, точно болезнеността е първият симптом.
 
Не е за подминаване и фактът, че някои жени нормално изпитват болка в гърдите преди менструация като част от пременструалния синдром. За да се изключи органично заболяване, обаче, е необходимо да се проведат набор от изследвания като мамография, ехография на млечните жлези, пункционна биопсия.
 
При жени с болки в гърдите без те да са свързани със конкретно заболяване добър съвет е спазване на диета, бедна на животински мазнини и кофеин и богат на Vit А и Vit Е. Ако промяната в стила на хранене не даде нужния ефект, могат да се назначат нестроидни противовъзпалителни средства.
 
3. Секрецията от зърното може да бъде в резултат от заболявания на млечната жлеза, невроендокринен дисбаланс или прием на някои лекарства (например повечето антипсихотици). Физиологичната секреция от зърното е двустранна и се появява след масаж или приложение на помпичка (външна стимулация). Тя е безобидна и не би трябвало да създава смущения.
 
Галактореята е друг вид секреция от гърдата, която представлява отделяне на млякообразен материал при некърмеща жена. Тогава най-честата причина изобщо не произлиза от жлечната жлеза, а от невроендокринната система. Галактореята е резултат от хормонален дисбаланс – повишен пролактин. Това състояние се съпътства също и с промяна в менструалния цикъл. Той става по оскъден и се появява на по-дълги интервали, докато татално спре (аменорея).
 
Патологичната секреция, която е съмнителна за злокачествен процес, е едностранна, спонтанно изтича без външна стимулация, а типът секрет е сивкав, зеленикав, или най-честно кървенист. В такива случаи ексфолиативната цитология и дуктографията (инжектиране на контрастно вещество в каналите на млечната жлеза) са адекватни методи за поставяне на диагноза.
 
4. Кожните промени в областта на ареолата и зърното са рядкосрещани, но показателни за процес, случващ се в тъканта на жлезата. Обикновено кожната лезия е едностранна, малка крустозна плака с еритемна подложка и леко надигнати ръбове. Процесът нараства периферно и често предшества появата на туморна формация в гърдата.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Д-р Васил Даскалов: В нашето майчино здравеопазване са пропуснати някои основни изследвания

реклама
Още от Женско здраве
реклама
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising