ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Диагнозата на заболяванията на млечната жлеза започва от теб

Андрей Иванов   |   07 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Диагнозата на заболяванията на млечната жлеза започва от теб

iStockphoto

Заболяванията на млечната жлеза са важна и много чувствителна тема. Част от тях имат злокачествен характер и тежко протичане. Те оставят траен обществен белег в страната поради факта, че всяка година броят на новидиагностицираните с карцином на млечната жлеза се увеличава.
 
Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване при жените. Всяка година в страна се регистрират повече от 4000 нови случаи на заболяването. Относителният дял на това състояние спрямо всички останали онкологични заболявания е 25%, следван от този на рака на яйчниците и карцинома на маточната шийка.
 
Голям рисков фактор за развитието на злокачествените заболявания на гърдата е наследствеността. Роднини, майки, баби, лели с такова състояние увеличава възможността за малигнизиране на клетките на млечната жлеза. Обикновено това състояние се влияе и от хормоналния статус, което означава, че предишни аборти, приемът на хормонални контрацептиви, ранната първа менструация (менархе), късната менопауза, късното раждане и някои хормонални нарушения също имат значение.
 
Добрата новина е, че ракът на млечната жлеза е лечим в огромен процент от случаите, което значи, че поставянето на такава диагноза по никакъв начин е означава мортална присъда. Напротив, стигматизирането на това заболяване, страхът от него прави много по-трудна борбата с него и откриването му.
 
И ако липсват конкретни и ефективни мерки, насочени срещу предотвратяване развитието на заболяването, то повишената здравна култура на всеки от нас и личната профилактика са фактори, които могат да дадат превес в правилната посока при общата борба срещу женските онкологични заболявания.
 
Независимо от постоянното развитие на медицината, разработването на нови техники и диагностични методи за поставяне на диагноза, крайъгълен камък стои ангажираността на всеки един от нас към собственото си здраве. Затова огромен успех в ранна диагностика си остава обучението на жените как да изследват гърдите си.
 
Самоизследването трябва да за започне след навършване на 20 години. То се прави всеки месец, когато гърдите не са напрегнати и болезнени. Обикновено най-подходящото време е през първата седмица след менструация. 
 
По този начин косвено може да се отдиференцира малигнен от бенигнен процес. При фиброкистичната болест на гърдата например уплътненията стават по-меки и неболезнени след менструация, докато това не е характерно за неопластична туморна формация.
 
Това са стъпките, които трябва да следваш при самоизследване на млечната жлеза:
 
  • Застани гола до кръста пред огледалото първо с отпуснати ръце, а след това и с ръце, притискащи ханша, за да се напрегне гръдната мускулатура;
  • Следи за следните промени: промяна във външния вид на жлезата; промяна в положение на зърната; набръчкване на кожата;
  • Огледай повторно гърдите при високо вдигнати ръце;
  • Легнала върху твърда повърхност, сложи сгъната хавлиена кърпа или възглавница под дясното рамо и сложи дясната ръка под главата;
  • Започни да опипваш жлезата по квадранти (горен вътрешен, горен външен, долен вътрешен, долен външен), като движението на пръстите е от периферията към зърното. Следи за уплътнения или бучки;
  • Свали дясната ръка до тялото и опипай дясната подмишнична ямка;
  • Леко и нежно с палец и показалец изцеди дясното зърно и наблюдавай за необичайна секреция или кървене;
  • Процедурата се повтаря и вляво – възлавничка, лява гърда, лява подмишнична ямка, ляво зърно.
 
Тази статия има за цел да подобри здравната ти култура. При наличие на въпроси или установяване на находка при самоизследване винаги препоръчвам допитване до професионалист със специалност акушерство и гинекология.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Женско здраве
реклама
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter