ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Бактериална вагиноза - как протича?

Андрей Иванов   |   17 август 2017   |   Коментари 1
   
   
Бактериална вагиноза - как протича?

Източник: iStockphoto

Наблюдаваш обилно сивкаво, бяло, еднакво като консистенция, воднисто влагалищно течение. Често то е по-обилно след секс и в периода около менструацията, Също така има неприятен мирис, наподобяващ този на риба. Няма силно сърбене. Ако тези симптоми са ти познати, то най-вероятно си имала т. нар. бактериална вагиноза. 
 
Бактериалната вагиноза представлява състояние, което се характеризира със значителна промяна във влагалищния микробиом, като „добрите” бактерии намаляват на брой, а „лошите” заемат тяхното място. 
 
Лактобацилите са бактериите, които са важни за локалната хомеостаза във вагината. Те разграждат гликогена до млечна киселина, което подкиселява средата и това не позволява патогенните бактерии да се размножават. При вагинозата тези микроорганизми намаляват, което води до намаляване на киселинността и така започва прекомерно нарастване на анаеробни бактерии. 
 
Основният причинител на бактериалната вагиноза се счита да е Gardnerella vaginalis. Гарднерелата се намира в като част от естествената вагиналната флора, но е в сравнителни малки количества. При подходящи условия, обаче, броят на бактериите може да нарасне от 100 до 10 000 пъти. Тогава започва да се проявява и интималния дискомфорт. 
 
Причините за развитието на бактериална вагиноза са различни и все още не са напълно известни. Основните предразполагащи фактори са бременността, използването на вътрематочни спирали и вагиналните промивки, но не се изчерпват с това. При някои жени е достатъчно да изкарат лека настинка или да стоят известно време с мокър бански след плуване в басейн. Някои автори, също така, смятат това състояние за такова, което се предава по полов път. Накратко, бактериалната вагиноза възниква в резултат от дисбаланс на вагиналната флора без да се точната причина за това. 
 
Знаят се, обаче, възможните усложнения в резултат на бактериалната вагиноза. Основно се засягат бременните, като при тях се увеличава риска от преждевременно спукване на околоплодния мехур, преждевременно раждане и послеродов ендометрит (възпаление на маточната лигавица). Тези усложнения обикновено са резултат от нелекуваната вагиноза и асцендирането (изкачването) на бактериите от вагината към вътрешните женски репродуктивни органи. Затова терапията за това състояние е императивна. 
 
При бременни се предпочита системното лечение; т.е. приемането на антибиотик през устата. Съществуват два препоръчителни режима: 1. Метронидазол 250мг, 3 пъти дневно в продължение на 7 дни; 2. Алтернатива е клиндамицин 300мг, два пъти в денонощието за една седмица.
 
Небременните симптоматични жени също подлежат на антибиотично лечение. Терапията има за цел да облекчи оплакванията и да предотврати разпространението на инфекцията. Препоръчителните режими за три: 1. Метронидазол 500мг, 2 пъти дневно за 7 дни; 2. Метронидазол под формата на гел, по един апликатор интравагинално в рамките на 5 дни; 3. Клиндамицин крем по един апликатор интравагинално преди лягане за 7 дни. 
 
При алтернативните режими се използва отново метронидазол и клиндамицин, но в различни дози, различна форма на приложение и за различен период от време. 
 
Тази статия има за цел да увеличи здравната ти култура и не насърчава самолекуването. При наличие на гинекологични симптоми винаги препоръчвам допитване до професионалист със специалност акушерство и гинекология.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Maria     2017-08-17 22:32:02
Wow !!! Sega vsichko mi se iziasni
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Д-р Мариела Даскалова: 9 месеца залагат основите на важни процеси след раждането

реклама
Още от Женско здраве
реклама
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising