ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Гонорея – честа диагноза през периода на полова зрялост

Д-р Александра Цветелинова   |   18 май 2017   |   Коментари 0
   
   
Гонорея – честа диагноза през периода на полова зрялост

източник: iStockphoto

Гонореята е най-честата полово-предавана болест, заболяването се означава още и като трипер. Поради широката си разпространеност сред жените и мъжете в полово зряла възраст, профилактиката и лечението на заболяването са от изключително важно значение. Предаването на заболяването може да се осъществи от майка на дете още по време на вътреутробното развитие или по време на раждането, което да доведе до усложнения при новороденото. 
 

Причинител на заболяването и начини на предаване 

Причинител на заболяването е бактерия от род Neisseria, вида е Neissrria gonorrheae. Toва е аеробен причинител, който инвазира цилиндричния и кубичен епител разположен по повърхността на половите органи и уретрата. Поради тази причина гонореята е урогенитална инфекция. През острата форма на заболяването причинителят е разположен вътрклетъчно – в клетките изграждащи лигавицата.
 
Заразяването се осъществява основно по полов път – при сексуален контакт. Поради афинитетът на бактерия към епителните клетки заболяването се предава както при вагинален, така и при анален и орален полов контакт. Друг начин на предаване на заболяването е вертикалния – предава се от заразена майка на дете по време на бременността и раждането.
 

Проява на заболяването и най-чести симптоми при пациенти с гонорея

Инкубационният период – времето между заразяването с причинителя на заболяването и появата на първите симптоми е между 2 – 10 дни. Появата на оплакванията може да се появят и сравнително по-бавно, след около 1 месец
 
Най-честите симптоми са поява на гноевидно влагалищно течение. Неговият цвят е жълто-зелен, по което се различава от нормалното влагалищно течение при жените. Някои жени може да имат оплаквания от болка ниско в корема или наличие на кървене извън дните на менструация.
 
 
Симптомите може да са свързани освен с половата система и с отделителната, тъй като много често причинителят на заболяването – Neisseria gonorrhoeae засяга и уретрата. Често оплакванията са свързани с поява на дизурия – болезненост и дискомфорт по време на уриниране. Заболяването може да засегне очите като се проявява под формата на конюктивит.
 
Поради инвазивния характер на заболяването, то много бързо може да засегне всички полови органи – външни полови органи, влагалище матка, маточни тръби. В редки случаи при ненавременно предприето лечение може да се развие тазово-възпалителна болест – възпаление на органите причисляващи се към горни тракт на половата система. 
 

Диагностика и лечение на гонорея

Един от начините на диагностика на гонореята е чрез вземане на влагалищен и уретрален секрет за микробиологично изследване. След поставяне на диагнозата лечението обикновено включва прием на антибиотични медикаменти. Много важно е едновременното лечението на партньорите, тъй като много често мъжете са носители на заболяването без видимо проявени симптоми. 
 
Гонореята е изключително рискова при жени по време на бременност. Повишава се възможността за настъпване на преждевременно раждане на плода, което е свързано с раждане на плод с ниска телесна маса. Едно от най-честите усложнения при новородени е появата на конюктивит, който изисква лечение за да се избегнат сериозни нарушения свързани със зрението.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Женско здраве
реклама
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter