ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Произвежда ли яйчникът хормони след настъпване на менопаузата?

д-р Пламена Кабакчиева   |   03 октомври 2016   |   Коментари 0
   
   
Произвежда ли яйчникът хормони след настъпване на менопаузата?

Източник: iStockphoto

Менопаузата е естествена и необратима част от процесите на стареене при жената, засягаща конкретно репродуктивната й функция.  По дефиниция тя е последният менструален цикъл, потвърден след 12 месеца отсъствие на менструация при липса на патологична причина за това.
 
Периодът е свързан с множество симптоми, които включват освен промяната в ежемесечните менструални цикли, също и вазомоторни и урогенитални симптоми, като вагинална сухота и диспареуния (болезненост при сексуален контакт), нарушен сън, поява на топли вълни, повишена нервност, промени в настроението и др. 
 
Описаните оплаквания се наблюдават още в т. нар. перименопаузален период, който обхваща периода на преход от нормална овулаторна функция към менопауза. Той започва средно около 2 години преди менопаузата и включва също 12-те месеца след нея. 
 
Средната възраст, при която естествено настъпва менопаузата, е 51 години. Менопаузата от естествен характер или в резултат на външно въздействие (операция или лъчелечение) преди 45 години е ранна менопауза. Преждевременна менопауза е тази, която се развива преди 40-годишна възраст.
 
Менопаузата е резултат от загуба на чувствителността на яйчниците към действието на гонадотропините, което е пряко свързано с фоликуларното изчерпване. Гонадотропините са хормони синтезирани от хипофизата - лутеинизиращ хормон (ЛХ) и фоликулостимулиращ хормон (ФСХ).
 
Яйчниците са предимно изградени от строма и фоликули. В стромата се осъществява яйчниковата хормоносинтеза на естрогени, прогестерон и андрогени. Група от фоликули ежемесечно зреят, като един от тях впоследсвие се превръща в зряла яйцеклетка, подпомогнат от останалите зреещи фоликули.
 
Яйцеклетките в яйчниците претърпяват атрезия през целия живот на жената в резултат на спад в количеството и качеството на фоликулите. Промяната в продължителността на менструалния цикъл при жените навлизащи в менопауза се дължи предимно на намаляване на групата от зреещи месечни фоликули, а не толкова на фоликулна недостатъчност.
 
С навлизането в перименопаузалния период зачестяват ановулаторните цикли (без настъпваща овулация) и месеци с нерегулярно кървене. Причините за това са променлив отговор на яйчниците към стимулация от гонадотропините, естрогенна нечувствителност и липса на пик в секрецията на лутеинизиращия хормон, опосредващ самата овулация.
 
Флуктуацията в хормоналната секреция може да не е единствената причина за нерегулярно кървене. Именно затова други причини, като маточни полипи, ендометриална хиперплазия или ендометриален тумор следва да бъдат изключени.
 
 
С течение на времето и „остаряването” на фоликулите те стават все по-резистентни на действието на гонадотропините, поради което техните нива се повишават. Предимно се покачва нивото на фоликулостимулиращия хормон, като причина за това е намалената синтеза от „стареещите” фоликули на хормон, синтезиран от тях – инхибин Б. Повишаването на нивата на фоликулостимулиращия хормон успява да повиши нивата на естрогените, което се задържа до около една година преди настъпването на менопаузата, когато рязко спадат.
 
Около 3 години след настъпването на менопаузата нивото на циркулиращите естрогени е трайно ниско. Основният циркулиращ естроген е естрон. При отсъствие на фоликулите, по-голямата част от циркулиращите естрогени се осигуряват след ароматизиране до естрон на синтезиран в яйчниковата строма и надбъбреците андростендион.
 
Постменопаузалният прогестерон е с надбъбречен произход. Нивата на DHEAS и DHEA също спадат, въпреки че се произвеждат предимно в надбъбречните жлези.
 
Нивата на общия тестостерон не се променят след настъпване на менопаузата. Яйчниците запазват функцията си да секретират значителни количества тестостерон и след менопаузата. Конверсията на андрогени до естрогени в яйчниковата строма и в периферните тъкани определя значението на постменопаузалния яйчник в хомеостазата на жената. Именно затова профилактичното премахване на яйчниците при операции по друг повод не е препоръчително и трябва да се избягва!
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Женско здраве
реклама
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter