ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

При спиране на противозачатъчни спада витамин D

Puls.bg   |   08 август 2016   |   Коментари 0
   
   
При спиране на противозачатъчни спада витамин D

Източник: Istockphoto

Жените, които приемат контрацептивни таблетки, са изложени на риск от дефицит на витамин D, ако преустановят техния прием, предупреждават изследователи. 
 
Те откриват връзка между хормона естроген, който се съдържа в противозачатъчните таблетки, както и някои други контрацептивни методи, и повишените нива на витамин D в организма.
 
Според специалистите приемът на таблетките може да увеличи нивата на витамина с 20%, а преустановяването му крие риск от понижаване им. Това означава, че жените, които се опитват да заченат, може да изпитат дефицит на хранителни вещества в жизненоважен период - преди самото зачеване и в ранните етапи на бременността
 
Витамин D поддържа здравината на костите и се формира, когато кожата се излага на слънчева светлина. Той може да се набави и от консумацията на храни като мазна риба, червено месо, яйца и обогатени зърнени закуски. 
 
При бременните жени витамин D е жизненоважен за развитието на бебето, а също така и намалява риска от усложнения по време на бременността
 
По време на последното проучване в областта изследователите измерват нивата на витамин D сред близо 1700 жени, които са на възраст между 23 и 34 години. 
 
Участничките отговарят и на въпроси, свързани с употребата на контрацептиви, времето, което прекарват навън и дали приемат витамини под формата на таблетки. 
 
От анализа на данните става ясно, че при жените, които използват противозачатъчни или други методи на контрацепция, които са въз основата на естроген, нивата на витамин D са с 20% по-високи, в сравнение с останалите. 
 
Установява се още, че след спиране приема на тези таблетки нивата на витамина се връщат към нормалните си нива, които в действителност са много ниски. 
 
Данните от проучването са публикувани в Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Женско здраве
реклама
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter