ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Менструален цикъл – какви хормонални промени настъпват?

д-р Пламена Кабакчиева   |   13 юли 2016   |   Коментари 2
   
   
Менструален цикъл – какви хормонални промени настъпват?

Източник: iStockphoto

Менструален цикъл e редовна физиологична промяна, която настъпва в женската репродуктивна система (яйчници и матка) в процеса й на подготовка за евентуална бременност. В основата на този фундаментален, движещ човешката еволюция процес са заложени комплекс от връзки между хипоталамус–хипофиза–яйчници и матка.

 

Хипоталамусът е структура в мозъка, която секретира гонадотропен-рилизинг хормон (ГнРХ). Неговата функция е да стимулира синтезата и отделянето в кръвното русло на произвежданите в хипофизата хормони: ФСХ (фоликулостимулиращ хормон) и ЛХ (лутеинизиращ хормон). Най-общо ФСХ и ЛХ се наричат гонадотропини. Под тяхно въздействие в яйчниците се сформира яйцеклетка, която след овулацията попада в съответната маточна тръба (лява или дясна) и бива годна за оплождане.

 

Яйчниците от своя страна отделят хормони, чрез които подготвят ендометриалната лигавица в матката за имплантация на оплодената яйцеклетка. Произвежданите хормони са:

  • Естрогени - естрадиол (Е2), естрон (Е1) и естриол (Е3)
  • Гестагени – прогестерон
  • Андрогени – основно прекурсори на естрогени

 

Менструалният цикъл протича в две фази: фоликуларна и лутеална. В един от двата яйчника ежемесечно се сформира доминантен фоликул, наричан още преовулаторен или Граафов (фоликуларна фаза). Обичайно това се случва около 7-ия ден от 28-дневен менструален цикъл.

 

Овулацията е най-естествената съдба на преовулаторния фоликул. Предшестван от естрадиолов пик, в яйчниците настъпва ЛХ пик (т.е. достигане на най-високи нива на хормона), след който се отделя в съответната маточна тръба узряла и вече годна яйцеклетка за оплождане.

 

След овулацията настъпва втората фаза на менструалния цикъл – лутеалната. В този период на мястото на отделената яйцеклетка в яйчника се образува т. нар. „жълто тяло”, което продуцира естрадиол и прогестерон и е отговорно за подготовка на ендометриума за имплантация на оплодената яйцеклетка. Своеобразно „спасяване” от регресия на жълтото тяло се случва при настъпила бременност от секретирания човешки хорионгонадотропин (хормонът, установяващ наличието на бременност). Гибелта на жълтото тяло е свързана със спад на яйчниковите хормони и начало на следваща фоликуларна фаза.

 

При нормални обстоятелства яйчниците се редуват за овулация при всеки цикъл. 

 

Каква е нормалната продължителност на менструалния цикъл?

Първи ден от менструалния цикъл е първият ден на кървене. Средностатистически той продължава около 28 дни (21 - 35 дни). Отклонения от нормата са:

  • Полименорея - менструален цикъл продължаващ под 21 дни;
  • Олигоменорея – цикъл с продължителност по-голяма от 35 дни;
  • Аменорея – липса на менструация при жена в репродуктивна възраст. Причините за която могат да бъдат много, но физиологичните са – бременност, лактация и менопауза

 

 

Вариабилността в продължителността на цикъла се определя от дните, изисквани за фоликуларен растеж през фоликуларната фаза. Овулацията настъпва винаги на 14-я ден преди началото на следващия цикъл, т.е. всяка жена би могла да си го изчисли връщайки 14 дни назад от първия ден на кървене. Дните на кървене при овулаторен цикъл варират между 3-7 дни. Обикновено възрастта на първата менструация (менархе) е средно 12 години.

  • Преждевременен пубертет – преди 8-годишна възраст
  • Забавен пубертет - след 16-годишна възраст

 

Кои дни от менструалния цикъл са подходящи за хормонални изследвания?

 

В рамките на менструалния цикъл обикновено се изследват хормоните - естрадиол (Е2), ФСХ, ЛХ и прогестерон. Техните нива търпят динамика в различните фази на цикъла, поради което те се изследват в определени дни с оглед правилната им интерпретация:

  • ФСХ , ЛХ, Е2 - фоликуларна фаза на менструалния цикъл (3-7 ден)
  • Прогестерон – лутеална фаза (19-22 ден). Изследва се основно за проследяване на овулация.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

ГАЛИНА     2017-11-10 13:43:16
В кой период през месеца е препоръчително да се вземат проби за изследване на хормоните: ИРИ, ТЕСТОСТЕРОН,ТСХ, АНДРОСТЕНДИОН, DEHA - S, ГЛЮКОЗА
valeto90     2016-07-14 16:58:32
Здравеите искам да попитам 5дена ми закъснява провех си тест показва отрицателен няма бременост постояно ми се гади дори когато пуша нз какво да мисля
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Женско здраве
реклама
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter