ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Коремни болки от гинекологичен произход – причини (част 1)

д-р Десислава Иванова   |   21 юни 2016   |   Коментари 1
   
   
Коремни болки от гинекологичен произход – причини (част 1)

Източник: iStockphoto

Женските полови органи са разположени в малкия таз. Редица засягащи ги патологични промени могат да са причина за поява на коремна болка, означавана като “остър корем в гинекологията”. Симптоматиката при тези състояния е по-слаба поради по-ниската рецептивност на тазовия перитонеум. Често патологичният процес остава локализиран в кухината на малкия таз, покрит и ограничен от новообразувани сраствания между червата и съседни анатомични структури.

 

1. Кои са симптомите, насочващи за патологичен процес в малкия таз?

Характерно за болката при острия корем в гинекологията е, че започва спонтанно и внезапно, при добро общо състояние на жената. Локализацията на оплакванията е съсредоточена в долната половина на корема или е дифузно разлята по целия корем. Нерядко е съпътствана от метеоризъм и балониране на корема, а понякога и от колапс.

 

Прегледът от медицински специалист установява два важни факта, потвърждаващи развитието на патологичен процес в коремната кухина: налице са мускулна защита (съкращаване на мускулатурата на корема над мястото на патологични процес при опит за палпация) и болка при рязко отнемане на ръката при дълбока палпация на корема. Тази клинична картина може да се дължи не само на гинекологично, но и на хирургично заболяване, налагащо спешна оперативна интервенция. Ето защо, за поставянето на точната диагноза е необходимо сформирането на екип от гинеколог, хирург и интернист. Независимо, че се касае за силна болка е препоръчително приемът на обезболяващи медикаменти да се отложи, тъй като замаскира симптоматиката и затруднява диагностиката.

 

2. Хемоперитонеум – кръвотечение в коремната кухина

Една от причините за поява на по-горе описаната симптоматика е кръвотечението в коремната кухина от генитален произход. То може да се дължи на различни причини:

 

  • Руптура на хеморагично жълто тяло.

Жълтото тяло е структура, която се образува всеки месец на мястото на спукания зрял яйчников фоликул. Кистозните му изменения, възпаленията на яйчника, вродени нарушения на кръвосъсирването, травми в коремната област – включително усилена физическа дейност, скачане, бурен полов акт, могат да са причина за разкъсване на кръвоносните му съдове и свободно кървене в корема. Обикновено руптурата на жълтото тяло се появява във втората половина на менструалния цикъл и предизвиква закъснение на менструалното кървене. Симптоматиката зависи от силата на кървенето и количеството на кръвозагубата. Основното оплакване е внезапно възникналата коремна болка при добро общо състояние, съпроводена често от колапс. От лабораторните изследвания е налице анемия, която се задълбочава с времето.

 

  • Руптура на ендометриозна киста

Ендометриозните кисти са известни под името “шоколадови кисти”, което се дължи на тъмнокафеникавото им кървенисто съдържимо. Образуват се най-често в яйчниците и по-рядко с маточните тръби и матката. Спукването на кистата става малко преди менструация или в резултат на травма. Съдържанието на кистата - стара хемолизирана кръв, се излива в корема, дразни перитонеума и предизвиква симптомите на остър корем – болка, в повечето случаи едностранно, засилваща се при палпация на конкретната област. Оплакванията имат тенденцията са отзвучават спонтанно. Тъй като стената на ендометриозната киста е слабо кръвоснабдена, при разкъсването й няма риск от голяма кръвозагуба. Лабораторните резултати показват слаба промяна в стойностите на еритрицитите и хемоглобина.

 

  • Извънматочна бременност

Това е всяка бременност, която се развива извън тялото на матката. Разстройването на бременността е една от най-честите причини за кървене в коремната кухина. Това е състояние, което изисква спешна оперативна намеса, а понякога дори е животозастрашаващо.

 

Следва продължение…


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

....     2017-08-31 23:21:06
interesni temi
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Женско здраве
реклама
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter