ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Янчо Делчев: Профилактичният гинекологичен преглед - ключов за здравето на жената

Puls.bg   |   09 март 2016   |   Коментари 0
Препоръчан материал от партньор на Puls.bg
   
   
Д-р Янчо Делчев: Профилактичният гинекологичен преглед - ключов за здравето на жената

Източник: МБАЛ "Вита"

В най- женския месец на годината обръщаме специално внимание към жените и тяхното здраве, задавайки въпроса: „Колко често жената трябва да посещава гинеколог, дори да няма оплаквания?“. Отговор на този въпрос ни дава д-р Янчо Делчев, началник гинекологично отделение в МБАЛ „Доверие“:


- Голяма част от жените в България неглижират гинекологичните профилактични прегледи, което е огромна грешка. Българката обикновено посещава гинеколог, когато вече има оплаквания. Ежегодният гинекологичен профилактичен преглед е от изключително значение за здравето на всяка жена. Истината е, че всяко заболяване, което е установено и лекувано навреме, не е страшно и има възможност за успешно лечение. За съжаление, липсата на информираност в повечето случаи води до късно диагностициране на проблемите. Пример за това е, че едва при 30% от жените с рак на маточната шийка случаите се „улавят“ в начален стадий, когато има шанс за пълно излекуване. А той е втората по честота форма на раково заболяване при жените във възрастта 15 - 44 години, като данните за нашата страна са два пъти по-високи в сравнение със западните европейски страни.


Тревожна е и тенденцията към нарастване на броя на младите жени и девойки, които имат гинекологични проблеми. Чести са и възпалителните заболявания.


Целта на профилактичния гинекологичен преглед е да съхранява и поддържа репродуктивното здраве на жената, да открива евентуални възпалителни и предракови процеси.


Класическият гинекологичен преглед включва анамнеза и физикално изследване. Това включва оглед на влагалището и маточната шийка със спекулум, бимануална палпация и оценка на състоянието на външните и вътрешни полови органи. Често се ползват и допълнителни методи за диагностика, ехографско изследване на органите в малкия таз с вагинален и коремен трансдюсер, цитонамазка, лабораторни изследвания.


Цитонамазката е ключов метод за скрининг и профилактика на рака на маточната шийка, който, за съжаление, е разпространен и труден за лечение в напреднал стадий. Процедурата е напълно безболезнена. Взима се материал за цитологично изследване от порциото и от канала на маточната шийка. По този начин се „хваща“ наличието на изменени клетки и появата на преканцерозни състояния. Цитонамазката може да покаже и налична инфекция, останала безсимптомна.

 


Добре е профилактичният преглед да се извършва веднъж в годината. Възможно е в някои случаи при дадена пациентка акушер-гинекологът да препоръча провеждането им по-често – веднъж на шест месеца.


Призивът ми към българките е: да отделяте повече време за себе си и грижа за своето собствено здраве! Профилактичният гинекологичен преглед не бива да се спестява и отлага с години. Дами, не се притеснявайте и при проблем веднага да търсите компетентно мнение на специалист и подходяща терапия.


Смея да втърдя, че в МБАЛ „ Доверие“ работят квалифицирани специалисти и болницата е оборудвана с високотехнологична апаратура за профилактика, ранна и бърза диагностика и адекватно лечение на различните заболявания и можете да разчитате на компетентно мнение и ангажирано отношение.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
4 начина да се чувстваш леко през зимата

реклама
Още от Женско здраве
реклама
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising