ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Водено от музиката въображение - да намериш път към психична промяна

Пенка Бегова   |   31 март 2011   |   Коментари 1
   
   
Водено от музиката въображение - да намериш път към психична промяна

Ирина Димова, завършва Национално музикално училище „Л. Пипков” и  Държавна музикална академия „П. Владигеров” със специалност „Теория на музиката”.

Дипломира се и като магистър по „Клинична социална работа” към СУ „Св. Климент Охридски”, завършва следдипломна квалификация „Психотерапия” към Нов Български Университет.

Преминава обучение по психодрама към обучителна програма по Психодрама, Социометрия и Групова терапия с водещ д-р Давид Иерохам. Обучава се и по Метода на Хелън Бони Водено от музика въображение към Therapeutic Arts Institute.

Участва в множество семинари, провежда групови занятия с пациенти от Дневния център на Психиатричната клиника при УМБАЛ „Александровска”.

От 1999 г. работи като консултант и психотерапевт в частен психотерапевтичен институт „Интеракт”.

Член е на Българска асоциация по психотерапия, Българска асоциация по психодрама и групова терапия и Българска асоциация по музикотерапия.

Работи в областта на индивидуалната и груповата психотерапия и психологичното консултиране. Методите й на работа включват психодинамичните теории за човека, психодрама, системни и когнитивно-поведенчески подходи в психотерапията. В терапевтичната си практика използва Метода на Хелън Бони Водено от музиката въображение.

 

 

Интервюто взе: Пенка БеговаКакво представлява Водено с музика въображение?

Създаденият от Хелън Бони метод за Водено с музика въображение е дълбинен психотерапевтичен метод, при който чрез музиката се навлиза в дълбоките пластове на психиката. В тях може да са скрити проблемни области от живота ни, минали или настоящи конфликти, както и скрити потенциали, които носим в себе си. Целта е не само да се изправим срещу тях, но и да открием силните страни, заложени в психиката ни. В този метод музиката е мост към несъзнаваното, тя потапя в променено състояние на съзнанието и „води” въображението. Образните преживявания, които клиентът има по време на сесията, възникват спонтанно и са част от неговия психичен живот. Терапевтът му помага в изследването им и в свързването с възможните промени, които клиентът търси в реалния си живот.


Каква е ползата от този метод? При какви случаи методът помага и се препоръчва?

Както и други психотерапевтични методи, и Водено с музика въображение има за цел психична промяна, която минава през етапите на изследване и разбиране на важни части от несъзнаваното ни, и откриване на нови възможности за развитие.
Уникалността на този метод, създаден от Хелън Бони е свързана с едновременната работа на всички нива на съзнание - телесно, психично, екзистенциално и духовно. Дори фокусът в дадена сесия да е само в едно от тях, останалите също се докосват. Ползата зависи от поставените цели в терапията. Те могат да бъдат: терапевтични - от облекчаване на телесни симптоми, свързани с психични състояния, през преработване на проблеми, свързани с разрешаването на вътрешни и междуличностни конфликти, до терапевтична подкрепа в личностното развитие и преминаването през важни житейски преходи. Методът се използва, както самостоятелно, така и като част от индивидуалната психотерапия.


Какъв вид музика провокира въображението?

В този метод музиката има сложното предназначение да въведе в по-дълбинните пластове на вътрешното „аз” и да задържи клиента в него, за да може на нейния фон той да проектира и изследва задълбочено своите преживявания. За тази цел се работи със специално подбрани музикални програми, базирани върху западноевропейската музикална традиция. Класическата музика е най-подходяща поради своята сложност, многоплановост и форми, основани на конфликт и развитие. Тя провокира разнообразни образи и подтиква човек да премине през вътрешните си сложни състояния и да намери път към психична промяна. В този смисъл има съществена разлика между нея и музиката, предназначена само за релаксация.


Действа ли музиката като наркотик, достигайки до дълбоки пластове на съзнанието?

Музиката може да предизвиква силни и интензивни усещания в променено състояние на съзнанието. За разлика от някои преживявания под въздействие на вещества, които имат за цел „пътувания” и са с непредвидими последствия, ефектът на музиката е положителен, и не води до промяна на възприятията. Действието на музиката е резултат от цялостното взаимодействие между терапевт и клиент, което дава структура и опора на преживяванията по време на сесия.


Каква е разликата между вербалната терапевтична сесия и сесията по метода на Хелън Бони за Водено с музика въображение?

Има известни разлики в структурата на двата типа. В метода Водено с музика въображение сесията е малко по-дълга, около час и половина и минава през три етапа.

Първият е разговор, в който клиентът споделя какъв е проблемът, с какви чувства и мисли идва, и какво от всичко това иска да изследва с музика.

Вторият е същинската музикална част. За нея клиентът се настанява удобно, като най-често ляга и затваря очи. Преди музиката терапевтът прави кратко въвеждане с думи, близки до темите, асоциациите и чувствата от разговора. По време на музиката клиентът следи спонтанно възникващите си преживявания и ги казва на глас. В този метод всички спомени, образи, мисли, чувства и телесни усещания се наричат образи. Терапевтът слуша и много внимателно задава въпроси, свързани с образите, или подкрепя клиента, ако има нужда. По време на тази част човек е в променено състояние на съзнанието, в което има усещания, близки до сънуването, но същевременно е изцяло в реалността, знае къде се намира и има контрол над себе си.

Третият етап е отново разговор. След като музиката свърши, клиентът излиза от промененото състояние на съзнанието и обсъжда с терапевта преживяното. Образите от „пътуването”се осмислят и интегрират. Често това се подпомага и с рисуване.


Съществуват ли сходни с Водено с музика въображение методи?


Съществуват и други психотерапевтични методи и техники, при които се работи с образи. Някои по-известни сред тях са: Активно въображение на К. Г. Юнг, Насочено афективно въображение на Х. Лойнер, Холотропно дишане на Ст. Гроф.
Има музикотерапевтични подходи, които работят със слушане на музика или с активно музициране с цел лечение, себеизразяване или психична промяна. Но докато при тях музикалните преживявания са основен фактор за въздействие, при метода Водено с музика въображение музиката е само един от елементите на терапевтичния процес.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Сара     2011-04-09 16:29:19
Статията е нтересна, но защо музикотерапията се разглежда като стока? А човекът, който търси помощ от музикотерапевта като клиент?
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Релакс
реклама
Галерия
7 съвета за щастлива лятна ваканция
7 съвета за щастлива лятна ваканция
Здравен хороскоп за месец декември
Здравен хороскоп за месец декември
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter