ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Разходка в парка – ключ към по-добро здраве

Puls.bg   |   25 март 2011   |   Коментари 0
   
   
Разходка в парка – ключ към по-добро здраве

Разхождането и практикуването на физически упражнения сред природата или в градския парк зареждат с повече положителни емоции, отколкото активността в затворени помещения, показват изследвания. Смята се, че природата има възстановителен ефект, защото предразполага към релаксиране и освобождаване на негативната енергия.


Как се отразяват разходките на здравето ни? Полезни са за дейността на белите дробове и сърдечно-съдовата система. Когато ходим, натоварваме предимно мускулите на долната част на тялото, което благоприятства за подобряване плътността на костите.


Според статистиката едва 3 от всеки 10 души наблягат на физическата активност и осъзнават положителните ефекти от по-честите разходки. 37% от смъртните случаи, дължащи се на сърдечно-съдови заболявания, например, са свързани именно с бездействие и липса на движение и активен живот.


Редовната физическа активност намалява риска от коронарни сърдечни заболявания, диабет, инсулт, високо кръвно налягане, рак, остеопороза и артрит, показват различни международни изследвания. С ходенето пеша увеличаваме мускулния тонус, но стимулираме и обмяната на вещества. Движението спомага за облекчаване симптомите на стрес, повишават се нивата на енергичност, подобрява се и качеството на съня. Всички изброени позитиви се отразяват и на намаляването на излишните килограми, което е особено желано при настъпването на пролетно-летния сезон.


Действително, продължителното ходене в градски условия, освен че ни спестява средства за предвижване с моторно средство, ни помага и за по-бързо и ефикасно изгаряне на калории.


Трябва да се има предвид, че не времето, а изминатото разстояние, има значение за количеството изгорени калории. Ако вървим с по-бързи темпове, изразходваме повече енергия.


Учени изчисляват, че човек, който тежи 60 килограма, за 30-минутна разходка изгаря 75 калории, а при бързо ходене в рамките на половин час хабим двойно повече – 150 калории.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Релакс
реклама
Галерия
7 съвета за щастлива лятна ваканция
7 съвета за щастлива лятна ваканция
Здравен хороскоп за месец декември
Здравен хороскоп за месец декември
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter