ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Оплакването на приятел не винаги е полезно

Puls.bg   |   15 август 2007   |   Коментари 0
   
   
Оплакването на приятел не винаги е полезно

Споделянето на страданията е естествен път за преодоляването им. С това обаче трябва да се внимава, защото ако се прекали, човек вреди на самия себе си. Последно проучване е показало, че млади момичета, които редовно се оплакват една на друга от проблемите си са по-предразположени към депресии и тревожни чувства. Същото се отнася и за възрастни жени.
Според Аманда Роуз, професор психолог към университета в Мисури, Колумбия, автор на проучването, съществува вярване, че споделянето на даден проблем кара всеки да се чувства по-добре. Тя обаче предупреждава, че това важи в умерена степен. Ако се прекали - ефектът е обратен.
Роуз е изследвала и навиците на мъжкия пол. Те обаче не прибягват до такива дълбоки анализи както жените. Тя го отдава на това, че най-обсебващите дискусии са тези за интимните връзки, които по-често възникват сред нежния пол. И понякога обсъждания между приятелки, не само могат да не помогнат за тяхното успокояване, а напротив, да задълбочат притесненията и неприятните чувста и дори да се появят нови такива. От друга страна, подобни контакти между момичетата задълбочава връзката между тях. Слушателят се радва, че някои му гласува доверието си, той пък е благодарен, че има кой да го изслуша.
Проблемът идва от реакцията на събеседващите. Ако човек слушайки за даден проблем се съгласява с партньора си, то чувствата на последния ескалират без да се достига до решение на проблема. На това набляга Матю Андресън. Той съветва, вместо да се споделя с хора, които само задълбочават гнева, по-добре е да се коментират проблемите, с хора, които ще дадат решение на въпроса.
Друг аспект на оплакванията е, че не бива да са пред един и същ слушател, съветват специалисти. В противен случай всеки от нас рискува да остане с лошо име сред приятелите си.
Затова мрънкането трябва да е умерено не само за наше добро, но и за това на приятелството. По-добре е да се търси решение, а не само да се ядосваме, самосъжаляваме и да преживяваме.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Релакс
реклама
Галерия
7 съвета за щастлива лятна ваканция
7 съвета за щастлива лятна ваканция
Здравен хороскоп за месец декември
Здравен хороскоп за месец декември
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter