ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Досега с природата намалява агресията и подобрява концентрацията

Puls.bg   |   09 юни 2010   |   Коментари 0
   
   
Досега с природата намалява агресията и подобрява концентрацията

Нови изследвания проведени от американски и японски учени, показват, че хората, които живеят в райони с много дървета и зелена растителност, са по-спокойни и уравновесени, и рядко изпитват агресия. Хората, живеещи на тихи и зелени райони са значително по-дружелюбни, имат по-ведри взаимоотношения по между си и дори показват по-високи резултати на тестове за интелигентност. 

 

Изследователите подчертават, че дори в бедните квартали, в които има повече зелени площи и дървета, престъпността и агресията са по-ниски. Експертите са категорични, че наличието на паркове в близост до жилищните райони са от основно значение за доброто физическо, психическо и социално състояние на хората и са от изключително значение за развитието на децата.
 

 

Според проф. Франсис Кюо от университета в Илинойс, досегът с природата не само успокоява, но помага за възстановяване на психичното и емоционалното състояние.

 

Резултатите от други подобни проучвания, направени от японски учени показват, че здравословното състояние и дори продължителността на живота, могат да се прогнозират според площта на зелените пространства в радиус от километър и половина около жилищните комплекси. Специалистите посочват, че възрастните хора, чиито домове са близо до паркове и градини, живеят по-дълго и се радват на по-добро здраве.

 

Според проф. Кюо, хората с по-малък досег до природата, по-често имат затруднения със съсредоточаването и познавателните функции, със справянето с житейски проблеми и с контрола над емоциите си.

 

Установено е също така, че децата с нарушено внимание се държат по-добре след разходка в парка от тези, които играят в затворени пространства или на незалесени площадки.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Релакс
реклама
Галерия
7 съвета за щастлива лятна ваканция
7 съвета за щастлива лятна ваканция
Здравен хороскоп за месец декември
Здравен хороскоп за месец декември
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter