ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Досега с природата намалява агресията и подобрява концентрацията

Puls.bg   |   09 юни 2010   |   Коментари 0
   
   
Досега с природата намалява агресията и подобрява концентрацията

Нови изследвания проведени от американски и японски учени, показват, че хората, които живеят в райони с много дървета и зелена растителност, са по-спокойни и уравновесени, и рядко изпитват агресия. Хората, живеещи на тихи и зелени райони са значително по-дружелюбни, имат по-ведри взаимоотношения по между си и дори показват по-високи резултати на тестове за интелигентност. 

 

Изследователите подчертават, че дори в бедните квартали, в които има повече зелени площи и дървета, престъпността и агресията са по-ниски. Експертите са категорични, че наличието на паркове в близост до жилищните райони са от основно значение за доброто физическо, психическо и социално състояние на хората и са от изключително значение за развитието на децата.
 

 

Според проф. Франсис Кюо от университета в Илинойс, досегът с природата не само успокоява, но помага за възстановяване на психичното и емоционалното състояние.

 

Резултатите от други подобни проучвания, направени от японски учени показват, че здравословното състояние и дори продължителността на живота, могат да се прогнозират според площта на зелените пространства в радиус от километър и половина около жилищните комплекси. Специалистите посочват, че възрастните хора, чиито домове са близо до паркове и градини, живеят по-дълго и се радват на по-добро здраве.

 

Според проф. Кюо, хората с по-малък досег до природата, по-често имат затруднения със съсредоточаването и познавателните функции, със справянето с житейски проблеми и с контрола над емоциите си.

 

Установено е също така, че децата с нарушено внимание се държат по-добре след разходка в парка от тези, които играят в затворени пространства или на незалесени площадки.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Осъзнато раждане и кризите в детската възраст - във фокуса на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg

реклама
Още от Релакс
реклама
Галерия
7 съвета за щастлива лятна ваканция
7 съвета за щастлива лятна ваканция
Здравен хороскоп за месец декември
Здравен хороскоп за месец декември
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising