ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Стресът обостря язвения колит и болестта на Крон

Puls.bg   |   25 май 2010   |   Коментари 0
   
   
Стресът обостря язвения колит и болестта на Крон

Канадски изследователи са установили, че стресът, напрежението и лошото настроение обострят възпалителни заболявания на червата, каквито са язвеният колит и болестта на Крон.

 

Учени от Университета на Манитоба в Уинипег (Канада) проучили 704 пациенти с възпалителни заболявания на червата. Средната възраст на доброволците била 52 години, като 278 от тях страдали от язвен колит, а 426- от болест на Крон.

 

Резултатите от проучването са публикувани в специализираното издание American Journal of Gastroenterology.

 

По време на едногодишния период на наблюдение, на всеки три месеца доброволците преминавали изследвания, и отговаряли на въпроси свързани с общото си здравословно състояние, нивото на стрес, промени в начина на живот и др.

 

Изследователите сравнили отговорите, получени от 174 пациента, при които стомашночревните заболявания се обострили, с тези от 209, при които състоянието било стабилно.

 

Оказало се, че резките промени в живота и лошото настроение повишават риска от обостряне на възпалителни заболявания на червата с 1,7 пъти, а излагането на силен стрес – с 2, 6 пъти.
 

 

Останалите фактори, като прием на нестероидни противовъзпалителни средства, антибиотици или инфекциозни заболявания, не оказват съществено влияние върху повторната поява на язвен колит или болест на Крон.

 

Авторите на проучването стигнали до заключение, че психологическите и емоционалните фактори играят важна роля за рецидив на възпалителни заболявания на червата.

 

Според изследователите, за пациенти с язвен колит или болест на Крон би било изключително полезно да се научат да владеят емоциите си и да намаляват нивото на стреса.

 

Получените резултати ще помогнат за разработването на нови лекарствени и нелекарствени методи за терапия, категорични са авторите на изследването.

 

Член на работа е публикуван на интернет страницата на американския вестник по гастроентерология »(Американски вестник по гастроентерология) 6 април 2010 година.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Релакс
реклама
Галерия
7 съвета за щастлива лятна ваканция
7 съвета за щастлива лятна ваканция
Здравен хороскоп за месец декември
Здравен хороскоп за месец декември
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter