ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Промените в биоритъма причиняват метаболитен синдром

Puls.bg   |   08 февруари 2010   |   Коментари 0
   
   
Промените в биоритъма причиняват метаболитен синдром

Американски учени са направили проучване, показващо, че хората, които работят на смени, са по-застрашени от развитие на метаболитен синдром.
 


Учените от Salk Institute for Biological стигнали до извода, че безразборното хранене, характерно за хората упражняващи нощен труд, може да доведе до развитието метаболитни нарушения.
 


Метаболитният синдром е болестно състояние, при което човек има едновременно коремно затлъстяване, високи нива на триглицеридите и/или ниски нива на т.нар. „добър холестерол”, високо кръвно налягане и висока кръвна захар или диабет.
 


Хората с метаболитен синдром са застрашени от развитие на диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. Смята се, че 25% от възрастното население по света е с метаболитен синдром.


Метаболитният синдром се диагностицира по следните компоненти:
•    Наднормено тегло - обиколка на талията при жените над 88, при мъжете – 94 см.
•    Дислипидемии - повишени триглицериди над 1,7 mmol/l, намален HDL холестерол
•    Повишено кръвно налягане – над 130/85 mm Hg
•    Повишена кръвна захар - 6,1-6,9 mmol/l
 


Авторите на изследването обясняват, че промяната в активността, в рамките на денонощния ритъм, смущава обменните процеси в организма.
 


Учените провели лабораторни пручвания с опитни животни, показващи, че промянта на ежедневния хранителен ритъм, а не недоспиването през нощта, както се смяташе по-рано, се отразява на чернодробната функция.
 


Според експертите, биоритъмът  в организма на бозайниците е чувствителен към светлината, а фазите на активност и покой зависят от времето на хранене.
 


Други чести причини за развитие на метаболитния синдром са приемът на високо-калоричната храна, прекомерното хранене, липсата на физическа активност, генетичната обремененост и стресът.


Лечението се състои в промяна на начина на живот. Комбинирането на физически упражнения и ограничен дневен прием на калории са задължителни елементи от лечението.


По преценка на лекаря може да се добавят и лекарства за повлияване на някои от симптомите – напр. за нормализиране на кръвното налягане и липидния профил, за снижаване на кръвната захар и др.


Ранното диагностициране и профилактиката са основните дейности за намаляване на заболяванията, до които води този синдром.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Релакс
реклама
Галерия
7 съвета за щастлива лятна ваканция
7 съвета за щастлива лятна ваканция
Здравен хороскоп за месец декември
Здравен хороскоп за месец декември
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter