ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Нарцисизмът - разстройство на личността?

Puls.bg   |   03 януари 2010   |   Коментари 0
   
   
Нарцисизмът - разстройство на личността?

Нарцистичното разстройство на личността се отнася към групата на драматичните личностови разстройства. То съчетава подчертано нестабилно емоционално състояние с изкривена представа за собствена личност. Характеризира се с преувеличено себеуважение, чувство за превъзходство, пълно ангажиране на вниманието със собствените успехи и способности, убеденост във възможностите и едновременно с пренебрежение към качествата и заслугите на околните.

 

Това поведение обаче,  прикрива една крехка, лесно ранима, несигурна личност, уязвима към критика, неуспех, поражение.

 

Всеки от нас възприема и реагира индивидуално на ситуациите, които ни предлага ежедневието, комуникира с близки, приятели, колеги или непознати по собствен начин. В зависимост от обстоятелствата поведението лесно се модулира. В някои случаи реакцията е по-умерена, в други преувеличена, но здравият човек може да запази подходящи отношения с хората около него, да поддържа нормален социален живот. При личностовите разстройства трудно се модулира реакцията към предизвикателствата на деня, което се отразява на връзката със семейството, колегите, приятелите, а това пречи в личен и професионален аспект.  Не рядко на фона на такива разстройства се наслагват и други психични проблеми – злоупотреба с вещества, хранителни, афективни депресивни  разстройства и т.н.

 

Какви са симптомите на нарцистичното личностово разстройство? Чувство превъзходство над останалите, изтъкване на собствените успехи, възможности, преувеличаване на постигнатото, убеденост в правотата си, очакване на възхищение от околните и подражание от тяхна страна, незачитане на чувствата и мнението им, арогантно поведение, презрение към тях, завист към околните, необходимост от набавянето на специални придобивки – най-мощното,най-модерното, най-скъпото, както и парадиране с притежанието им. Едновременно с това се наблюдава и свръхчувствителност към обиди, включително погрешно тълкувани като такива изказвания или критика. Тези хора трудно поддържат социални контакти, развалят отношението си със семейството, с приятелите.

 

Обикновено проявите започват на млади години, след юношеската възраст. Малко по-висока е честотата сред мъжете.

Причината за развитието на личностово разстройство, включително и нарцистично не е изяснена. Както и при другите, така и при този вид се смята, че проблемът се крие още в детството – прекомерната загриженост, високите изисквания на родителите. Все повече психиатри обаче наблягат на  липсата на необходимото внимание и обич, малтретиране, лош пример за подражание в детска възраст. Други теории залагат на генетична компонента или промени на биохимично ниво.

 

Както вече стана въпрос, при това и други видове личностови разстройства не рядко се наблюдават усложнения, отново в сферата на психиатрията. Сред най-честите са злоупотребата с алкохол и наркотични вещества. Депресивно афективно разстройство със суициден риск, хранителни разстройства като анорексия или булимия не бива да се подценяват.  За проявата им допринасят и влошеното отношение в близкия семеен кръг или работната среда.

 

Нарцистичното разстройство се диагностицира от психиатър въз основа на поведението и разговора с него и близките му. Има специални въпросници за попълване, които оценяват състоянието. Обективен преглед и лабораторни или образни изследвания могат да са от полза за изключването на соматично заболяване, обусловило симптомите.

 

Критериите за Нарцистичното личностово разстройство са дефинирани от DSM - Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. За поставяне на диагнозата са нужни 5 от тях.

  • Засилено чувство за собствена значимост
  • Идеи за собствено превъзходство, красота, интелигентност
  • Убеждение за собствена уникалност
  • Изискване на възхищение от околните
  • Очакване за неотменно добро отношение , независимо от поведението
  • Експлоататорско отношение към околните, което се приема за естествено
  • Липса на емпатия
  • Чести прояви на ревност или убеждение, че другите му завиждат
  • Чести прояви на безпардонност и арогантност

Лечението на личностовите разстройства е продължително. Основно е значението на психотерапията. Към нея се отнасят когнитивната поведенческа терапия, помагаща оценката на неправилното поведение, мисли, заключения и подпомагаща промяната към правилните такива. Фамилната терапия включва цялото семейство с обсъждане на конфликтите помежду им и търсене на решението им, изясняване на взаимоотношенията. Груповата терапия среща хора с подобно състояние и предоставя възможността за изграждане връзка с околните, обмяна на опит в личната борба с разстройството, намирането подкрепа за преодоляване на проблема.

 

Медикаментозната намеса няма място в терапията, но до такава се прибягва при съпътстващи психични заболявания.

 

Лицата с личностови разстройства не допускат наличието на психичен проблем и не търсят помощ. По-често техни близки ги свързват с психиатър. Дори и сами да поемат инициативата за консултация, те търсят причината в другите, в обстоятелствата в ежедневието, но не и в самите себе си.

 

Краткосрочните цели в терапията са насочени към злоупотребата с вещества, алкохол, самооценката. В дългосрочен план се цели промяна в личността, поведението и модела на мислене, връзката с близките си.

 

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Релакс
реклама
Галерия
7 съвета за щастлива лятна ваканция
7 съвета за щастлива лятна ваканция
Здравен хороскоп за месец декември
Здравен хороскоп за месец декември
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter