ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ако се чувстваме по-млади, забавяме процеса на стареене

Puls.bg   |   06 юли 2018   |   Коментари 0
   
   
Ако се чувстваме по-млади, забавяме процеса на стареене

Източник: iStockphoto

Казват, че сме на толкова години, на колкото се чувстваме.

 

Ново проучване показва, че може да има истина в това твърдение. Изследователите са установили, че онези, които се чувстват по-млади от възрастта си, всъщност показват по-малко признаци на стареене на мозъка.

 

Мащабното проучване, извършено от изследователи от Seul National University в Корея, изследва дали възрастта, на която се чувстваме, че сме (наричана субективна възраст) оказва влияние на това как остарява нашето тяло.

 

На въпроса „защо някои хора се чувстват по-млади или по-възрастни от реалната им възраст," Jeanyung Chey, професор по психология в Seul National University, отговаря така:

 

"Някои причини включват депресивни състояния, персонални различия или физическо здраве, но никой не е изследвал процесите на стареене на мозъка като възможна причина за тези различия в субективната възраст. За изследването екипът е избрал 68 здрави доброволци на възраст от 59 до 84 години, на които са били проведени изследвания чрез ядрено-магнитен резонанс, за да се оцени обема на сивото вещество.

 

Участниците са били помолени и да отговорят на въпроса дали се чувстват по-млади или по-възрастни от реалната си възраст. Освен това проучването е оценило техните когнитивни способности и възприятия за цялостното им здраве.

 

 

Резултатите са показали, че тези, които се чувстват по-млади, отколкото са, имат по-добра памет и по-малък риск за развитие на депресия. Те са показали и повишен обем на сиво вещество в ключови зони на мозъка.

 

Изследователите посочват, че тези хора притежават също и структурните характеристики на „по-млад“ мозък. Те са и по-склонни да водят по-активен начин на живот.

 

Докато хората в другата крайност, се предполага, че губят по-бързо сиво вещество, което ускорява процеса на стареене. Ако някой се чувства по-възрастен отколкото е, това може да бъде знак да направи някои промени в навиците и начина си на живот, за да забави този процес.

 

Резултатите от проучването са публикувани в списание Frontiers in Aging Neuroscience.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Релакс
реклама
Галерия
7 съвета за щастлива лятна ваканция
7 съвета за щастлива лятна ваканция
Здравен хороскоп за месец декември
Здравен хороскоп за месец декември
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter