ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

9 начина за 5-минутно релаксиране

Puls.bg   |   13 април 2018   |   Коментари 0
   
   
9 начина за 5-минутно релаксиране

Източник: IStockphoto

Пощата е препълнена с нови мейли, на които трябва да отговорим по-скоро, иматме куп ангажименти до края на деня, с които не знаем как ще се справим, служебният ни телефон звъни непрекъснато, а на нас ни се иска да се скрием някъде и никога повече да не се връщаме на бюрото. Когато работният ден е толкова напрегнат, на човек му трябва глътка свеж въздух и малко време, за да успокои нервите. Има много начини, с които да "изпуснем парата", но те изискват свободно време, с което не винаги разполагаме. Затова на помощ идват няколко неща, с които можем да релаксираме за отрицателно време. Трябват ни само 5 минути, в които да се изолираме от проблемите и обърнем внимание на себе си. 


Прогресивна релаксация – включва редуване на напрягане на мускулите в една част на тялото с отпускане. Методът помага за по-бързото сваляне на напрежението и дори помага за успокояване преди сън. 


Броене назад – не просто тест за интелигентност, а начин, с който да се разтоварим в обедната почивка, например. Когато усетим, че губим почва под краката си, нервни сме и не можем да мислим адекватно, може да се преброим от 100 или 50 надолу. 


Визуализация – мислене за нещо, което обичаме и ни кара да се чувстваме добре. Например, може да си представим, че звънецът звъни и на вратата е любимият ни певец, който ни кани на среща. Нещо, което трудно може да се случи в реалния живот, но поне ще ни накара да се усмихнем и забравим за проблемите макар и за малко. 


Затваряне на очите – или нещо като изключване от света. Можем просто да излезем от офиса, да вдишаме силно и затворим за малко очи. Така ще се упокоим и възвърнем фокуса върху работата. 


Ръчен масаж – когато нямаме свободно време за това, но се нуждаем адски много от него, на момента. Ако сме напрегнати и сърцето ни бие учестено, може просто да масажирае за 5 минути ръцете. Това е полезно най-вече за хората, чийто работа е свързана с използване на клавиатурата. 


Акупресура – вид техника, използвана в традиционната китайска медицина. Чрез нея се стимулират конкретни точки и мередиани по тялото.  Нарича се още точков масаж и с него много бързо и лесно можем да релаксираме. Той подобрява кръвообръщението.
Топка по стената – има дни, в които ни се иска да ударим по главата някой колега. Вместо това, можем да вземем една топка за тенис и излезем навън. Самото хвърляне на топката по някоя стена и хващането й обратно снема напрежението от тялото.


Измиване със студена вода – когато нервите не ни издържат, по-добре да излезем бързо от стаята и се опитаме да тушираме напрежението. Това става много бързо чрез миене на ръцете или наплискване на лицето и ушите със студена вода. Охлаждането на артериите, които се намират в тези части, спомагат за успокояване на цялото тяло. 


Разходка на слънце – няма да ни отнеме много време, но значително ще подобри настроението ни. Излизането на слънце ще ни зареди с мелатонин, който се смята за хормон на щастието. 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Релакс
реклама
Галерия
7 съвета за щастлива лятна ваканция
7 съвета за щастлива лятна ваканция
Здравен хороскоп за месец декември
Здравен хороскоп за месец декември
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter