ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ваканция и медитация гонят стреса и напрежението

Puls.bg   |   17 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Ваканция и медитация гонят стреса и напрежението

Източник: IStockphoto

Комбинирането на хубава ваканция с медитация може да подобри значително благосъстоянието ни. Този вид релакс прогонва стреса и напрeжението, подобрява имунитета и кръвообръщението, показва ново проучване на Института по геномика и биология в Ню Йорк. 

 

Изследователи проследяват активността на гените и кръвните маркери на 102 жени между 30- и 60-годишна възраст, отишли на почивка в два спа центъра в Карлсбад, Калифорния. Половината от тях посещавали часове по медитация и йога, а другата не. 


Резултатите от работата на екипа показват, че добре оползотворената ваканция с тези релаксиращи упражнения оказва благоприятно въздействие върху участничките няколко месеца след това. Дори при тези, които след почивката продължили да медитират, се наблюдава по-добро благосъстояние в продължение на 10 месеца след ваканцията. 

 

Голяма част от жените, които са отишли на почивка, но без да медитират, се оплакали от депресия, стрес и намалена двигателна активност един месец след нея, а при някои дори 10 месеца. Докато при дамите, които посещавали упражненията, изследователите установили, че има много по-голям процент на благополучие. 

 

 

Релаксиращата ваканция позволява на тялото да се освободи от оксидативния стрес, който засяга клетките и атакува имунната система“, коментира д-р Ерик Щадт, ръководител на екипа. И уточнява, че при хората, които медитират и въобще посещават активности за релакс, се случват много промени на молекулярно ниво, сред които по-голямо производство на протеин. „Не можем точно да установим на какво се дължи това, но най-вероятно е свързано с биомаркерите на стареенето“, добави още той. 

 

Почивката и медитацията намаляват негативните емоции, стреса и възпалението в тялото. Те могат да намалят риска от развитие на Алцхаймер, автоимунни заболявания като ревматоиден артрит и други, смятат учените. 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Релакс
реклама
Галерия
7 съвета за щастлива лятна ваканция
7 съвета за щастлива лятна ваканция
Здравен хороскоп за месец декември
Здравен хороскоп за месец декември
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter