ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Щастието ни прави по-здрави

Puls.bg   |   29 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Щастието ни прави по-здрави

Източник: IStockphoto

Щастието се измерва различно от всеки от нас. То ни носи радост, удволетвирение, усмивки, смях... Скорошни проучвания показват, че всички тези положителни емоции подобряват качеството ни на живот като ни правят по-здрави. Вижте защо. 

 

Изследване, обхващащо над 7 000 възрастни установява, че възрастните, които са в по-добро благосъстояние, консумират с 47% повече пресни плодове и зеленчуци, отколкото техните партньори, които не мислят толкова положително. Тези здравословни навици намаляват риска от диабет, инсулт и сърдечен удар.

 

Резултатите от същото проучване показват, че хората, които са щастливи, са 33% повече физически активни от останалите участници. Редовното движение, особено при възрастните, спомага за изграждането на здрави кости, увеличава енергийните нива в тялото, намалява телесните мазнини и понижава кръвното налягане.


Да бъдеш щастлив означава да имаш и по-качествен сън, което е много важно за концентрацията и продуктивността ни на следващия ден. 

 

Изследванията показват още, че емоция като щастието пази здравето на имунната ни система. То намалява риска от развитие на грип и настинки, които са характерни за този сезон.

 

Положителните преживявания намаляват нивата на стреса. При него нивото на хормона кортизол се увеличава и води до повишаване на теглото, поява на диабет тип 2 и високо кръвно налягане. Редица изследвания по темата установяват, че нивата на кортизол по време на щастливи моменти са много по-ниски. 

 

Когато човек е щастлив, той има и по-малък риск от сърдечносъдови заболявания. Ако сме в добро благосъстояние, ние ще имаме между 13 и 26% по-нисък риск от сърдечни проблеми.

 

Много психолози и психотерапевти са на мнение, че щастливите хора живеят по-дълго. Проучване, публикувано през 2015 г., разглежда ефекта на щастието върху процента на оцеляване при 32 000 души. Рискът от смърт е бил с 14% по-висок при нещастни хора, в сравнение с по-щастливите.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Релакс
реклама
Галерия
7 съвета за щастлива лятна ваканция
7 съвета за щастлива лятна ваканция
Здравен хороскоп за месец декември
Здравен хороскоп за месец декември
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter