ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Музиката на живо намалява стреса

Puls.bg   |   24 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Музиката на живо намалява стреса

Източник: Pixabay

Обичате ли да слушате музика когато сте сами? Успокоявате ли се от любимата песен? Ново проучване във Великобритания показва, че музиката на живо намалява стреса и има още по-благоприятно въздействие върху организма. 
 
Според статистиката, присъствието на някакво обществено събитие, на което има музика, повишава нивата на хормоните на щастието" и намалява кортозола, който тялото произвежда по време на стрес. 
 
Музиката ни въздейства не само емоционално, но и психически. Затова през последните години се появява термина "невромузикология". Тази нова наука ни разкрива как музиката оказва влияние върху ума ни, засяга ли мозъка и може ли чрез нея да постигнем хормонален дисбаланс
 
Слушането на музика променя невротрансмитери, цитокини, хормони, жизнени функции, лимфоцити и имуноглобулини. През 2014 г. Дайси Фанкурт, научен сътрудник в британския Център за ефективността на науката стига до заключението, че някои мелодии със сигурност влияят върху редица биологични системи. Тогава той използва записана музика. Няколко години по-късно той решава да доразвие тезата си като проучва ефекта на мелодиите, изпълнявани на живо, например на концерт. И измерва ендокринната система на хора по време на събитието. 
 
В проучването участват 117 доброволци, които слушат на живо музиката на композитора Ерик Уитакър. Сред тях има хора, които са посещавали доста концерти, други, които почти не ходят на такива мероприятия, както и трети, които не обичат музика или ходят на концерт един път в годината... В хода на два отделни концерта (с една и съща музика и продължителност) екипът прави изследване на доброволците 60 минути по-късно. Резултатите потвърждават тезата на изследователя. Те показват спад на глюкокортикоидите, включително значително намаляване на кортизола и кортизона. DHEA (дехидроепиандростерон) не оказва значителни промени в цялата група, но при разделяне на пола нивата намаляват леко при жените и се повишават при мъжете. Също така има малък, но незначителен спад на прогестерона, но не се отбелязват промени в тестостерона. 
 
 
Интересното е, че резултатите са едни и същи независимо възрастта на участниците. "Това е първото по-сериозно доказателство, че участието в културно събитие може да окаже влияние върху ендокринната активност", казва Фанкурт. 
 
Кортизолът често се нарича "хормон на стреса". Той подготвя тялото за борба с тази емоция като повишава нивата на захарта в кръвта, подобрява способността на мозъка да използва глюкоза и в усилието да сведе до минимум несъществените функции, потиска имунната и храносмилателната система. Ако нивата му са повишени за по-продължителни периоди от време, това може да има отрицателни последствия за здравето. 
 
Дехидроепиандростеронът е най-богатия стероиден хормон в човешкото тяло. Той действа срещу глюкокортикоидите - кортизола и кортизона. Повишава имунния отговор, понижава холестерола и подобрява изграждането на мускулите. Действието му също се свързва с някои емоционални отговори. В стресови систуации, когато кортизолът се повишава, DHEA се отделя, увеличавайки съотношението на кортизола.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Хрема при детето и най-честите усложнения, до които води

реклама
Още от Релакс
реклама
Галерия
7 съвета за щастлива лятна ваканция
7 съвета за щастлива лятна ваканция
Здравен хороскоп за месец декември
Здравен хороскоп за месец декември
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising