ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Спинери – полезни или вредни са?

Иванка Гъркова   |   05 юни 2017   |   Коментари 0
   
   
Спинери – полезни или вредни са?

Източник: Pexels

Спинер вълната завладя и България. Ако се разходим из паркове и детски площадки ще забележим, че много деца въртят усърдно с ръцете си странни „пумпали“. Най-новата играчка навлезе на пазара в началото на пролетта и все повече малчугани искат да се сдобият с нея. Започнаха и първите оплаквания на родители и педагози, че много деца не се разделят с нея в детската градина, училище, дори в заведенията, където може да видим как се хранят играейки. Употребата на подобно устройство има своите ползи и вреди за здравето на децата. Ето кои са те.
 
Играчкaта Fidget Spinner или наричана още Hand Spinner е изoбpeтeнa oщe пpeз 90-тe гoдини нa минaлия вeĸ от Kaтpин Xeтингep. Жената, която имала тeжĸo aвтoимyннo зaбoлявaнe, пpичинявaщo xpoничнa yмopa в мycĸyлитe, не можела да играе активно със своето дете. Затова направила подобно средство. Оказало се, че то действа положително на мускулите на пръстите й. Години по-късно спинерът става популярно средство за борба със стреса, раздразнителността и агресията не само сред деца, а и много възрастни. 
 
Спинерът има три разклонения и лагер в центъра си, с което лесно се завърта само с два пръста. Основата му е от метал. Редица публикации в Европа и Америка показват, че използването на играчката помага при концентрацията и действа успокояващо на малки и големи. Инерцията на странната джаджа развива сензорните умения на малчуганите тъй като те често си я прехвърлят много бързо между пръстите. Онлайн магазини у нас и в чужбина рекламират Hand Spinner-ите като средство за борба с тревожност, стрес, аутизъм и други състояния при децата и възрастните. Все още обаче няма научно доказателство за тяхното положително действие и много учени смятат, че твърденията за техните ползи върху здравето са преувеличени. 
 
Въпросната играчка вече е забранена в много училища по света, след като зачестиха случаите на леки инциденти със спинери и най-вече поради това, че децата се разсейват с въртенето на устройството в ръцете си.  "Хенд спинър струва няколко долара и несъмнено е сред предизвикващите най-голям интерес артикули тази пролет“, казва Фредерик Тът, който се занимава с продажби на играчки и определя спинъра като „въртяща се лудост“. Учителката Мередит Дейли е категорична, че играчката пречи на концентрацията на нейните ученици и затова е забранила да идват на училище с нея. „В началото не знаех какво да мисля по този въпрос. Тези играчки се ползваха с репутацията, че са мълчаливи. Скоро обаче се оказа, че децата в клас не свалят поглед от своя пумпал или от тези на съучениците си. Това направи обучението невъзможно. Тогава група учители, сред които и аз самата, реши да забрани на учениците да изваждат в час пумпалите от чантите си", казва жената, която преподава в предградията на Финикс, Аризона. 
 
 
Учени, които са започнали проучване за ползите и вредите на спинерите изтъкват пред Live Science, че по-скоро в общественото пространство се говори как децата да станат по-концентрирани в училище след като вече имат играчката, отколкото кои са ползите й върху здравето им. "Използването на приспособлението, подобно на центрофуга, служи повече за разсейване, отколкото за средство, което помага при аутисти или болни от Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност", смята Марк Рапорт, клиничен психолог от Университета в Централна Флорида.
 
Има много други играчки, които са полезни при деца с по-слаби сензорни умения и аутизъм, смятат психолози. Изследване от 2015 г., публикувано в „Journal of Abnormal Child Psychology“ обаче показва, че хиперативни деца, които имат по-голяма двигателна активност с ръцете и краката, се справят много по-добре от тези, при които е работено повече с упражнения за възприемане на информация, а не за движение. Учените смятат, че въртенето на спинери при такива малчугани може да подейства положително. Тепърва обаче ще проучват каква е ефективността. Някои психолози споделят това твърдение, но изтъкват, че не трябва да се прекалява с употребата на играчката. 
 
Спинърът никога няма да навредят на едно дете, ако то си играе с него в рамките на нормалното. Около това се обединяват специалистите и съветват родителите да не оставят децата да ги държат в ръцете си повече от 1 час, нито да ги пускат с тях на детска градина или училище.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Релакс
реклама
Галерия
7 съвета за щастлива лятна ваканция
7 съвета за щастлива лятна ваканция
Здравен хороскоп за месец декември
Здравен хороскоп за месец декември
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter