ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо очите са прозорец към душата

Puls.bg   |   16 март 2017   |   Коментари 0
   
   
Защо очите са прозорец към душата

Източник: iStockphoto

Човешкото съзнание е еволюирало да разпознава определени механизми за зрително приспособление като израз на емоционалното състояние на други хора. Често, притварянето на очите има за цел подобряване на зрителната дискриминация – възможността съзнателно или подсъзнателно да се определят и сравняват приликите и разликите между различни форми и обекти. Наблюдаващите този механизъм, обаче, инстинктивно възприемат и свързват зрителния контакт с притворен поглед като проява на отчуждаващи, дискриминационни чувства и емоции – подозрение, недоверие, отвращение и др.
 
Изследване от щатския University of Colorado Boulder акцентира върху въпроса: как лицевите изражения могат да предават сложни емоцинални и умствени състояния?
 
По думите на психолога Даниел Лий, ръководител на изследването, в еволюционните науки е прието, че лицевите изражения се зародили със сензорна и сетивна функция за извършителя, но с тях се развили и коеволюирали разнообразни мисловни механизми. Те позволяват на наблюдателя да долавя признаци за поведението на извършителя, даващи възможност за по-бърза реакция в комуникацията и евентуално задействане на инстинкта за „битка или бягство“ - един от най-първичните инстинкти за оцеляване.
 
 
Широкото отваряне на очите усилва зрителната чувствителност, позволявайки на зрителните рецептори да бъдат стимулирани от по-голямо количество светлина. По-този начин по-лесно се долавят движение, особено в затъмнена обстановка, което е важно за избягването на опасности. Притварянето им, от друга страна, увеличава зрителната точност и яснота, позволявайки много по-прецизно да се отсяват важни детайли. 
 
Тези противоположни механизми на зрителното присобяване се свързват, на подсъзнателно ниво, с определени концепции за умственото състояние на извършителя им. 
 
Според изследването, по-притворените очи при комуникация се възприемат като израз на негативни умствени състояния, свързани със социалната дискриминация: враждебност, омраза, пренебрежение, агресия, недоверие, подозрение или отвращение. По-широко отворените очи, от друга страна се свързват с положителни настроения и чувствителност към информацията – радост, учудване, очакване, страх, любопитство.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от Релакс
реклама
Галерия
7 съвета за щастлива лятна ваканция
7 съвета за щастлива лятна ваканция
Здравен хороскоп за месец декември
Здравен хороскоп за месец декември
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising