ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо очите са прозорец към душата

Puls.bg   |   16 март 2017   |   Коментари 0
   
   
Защо очите са прозорец към душата

Източник: iStockphoto

Човешкото съзнание е еволюирало да разпознава определени механизми за зрително приспособление като израз на емоционалното състояние на други хора. Често, притварянето на очите има за цел подобряване на зрителната дискриминация – възможността съзнателно или подсъзнателно да се определят и сравняват приликите и разликите между различни форми и обекти. Наблюдаващите този механизъм, обаче, инстинктивно възприемат и свързват зрителния контакт с притворен поглед като проява на отчуждаващи, дискриминационни чувства и емоции – подозрение, недоверие, отвращение и др.
 
Изследване от щатския University of Colorado Boulder акцентира върху въпроса: как лицевите изражения могат да предават сложни емоцинални и умствени състояния?
 
По думите на психолога Даниел Лий, ръководител на изследването, в еволюционните науки е прието, че лицевите изражения се зародили със сензорна и сетивна функция за извършителя, но с тях се развили и коеволюирали разнообразни мисловни механизми. Те позволяват на наблюдателя да долавя признаци за поведението на извършителя, даващи възможност за по-бърза реакция в комуникацията и евентуално задействане на инстинкта за „битка или бягство“ - един от най-първичните инстинкти за оцеляване.
 
 
Широкото отваряне на очите усилва зрителната чувствителност, позволявайки на зрителните рецептори да бъдат стимулирани от по-голямо количество светлина. По-този начин по-лесно се долавят движение, особено в затъмнена обстановка, което е важно за избягването на опасности. Притварянето им, от друга страна, увеличава зрителната точност и яснота, позволявайки много по-прецизно да се отсяват важни детайли. 
 
Тези противоположни механизми на зрителното присобяване се свързват, на подсъзнателно ниво, с определени концепции за умственото състояние на извършителя им. 
 
Според изследването, по-притворените очи при комуникация се възприемат като израз на негативни умствени състояния, свързани със социалната дискриминация: враждебност, омраза, пренебрежение, агресия, недоверие, подозрение или отвращение. По-широко отворените очи, от друга страна се свързват с положителни настроения и чувствителност към информацията – радост, учудване, очакване, страх, любопитство.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Еднократно завишено кръвно прави ли ме хипертоник?

реклама
Още от Релакс
реклама
Галерия
7 съвета за щастлива лятна ваканция
7 съвета за щастлива лятна ваканция
Здравен хороскоп за месец декември
Здравен хороскоп за месец декември
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising