ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кино – как ни помага и как вреди?

Puls.bg   |   06 януари 2017   |   Коментари 1
   
   
Кино – как ни помага и как вреди?

Източник: Istockphoto

Киното днес е начин за разтоварване, а гледането на филми за мнозина се е превърнало дори в необходимост. Какви могат да бъдат ефектите върху здравето от този начин на прекарване на свободното време и може ли да навреди?
 
Отговорът на този въпрос до голяма степен зависи от жанра на филма, който гледаме, тъй като комедията и ужасът със сигурност не се отразяват по един и същи начин. 
 
Изследователи поясняват, че, когато гледаме страшни филми, покачването на адреналина носи удоволствие, но същевременно има потенциален риск да навреди на физическото и психическото ни здраве
 
Когато наблюдаваме напрегната сцена, нивата на сърдечния ритъм и кръвното налягане се покачват. Това може да причини сърдечен пристъп при хората, които имат проблеми със сърцето
 
Дори и напълно здравите хора може да бъдат травмирани, което да доведе до чувство на тревожност и паника
 
Киното и филмите могат да бъдат и полезни за здравето. Типичен пример са комедиите, които помагат за понижаване нивата на кръвното налягане. Когато сме смеем по-дълго време, кръвоносните съдове се разширяват. Според изследователи интензивният смях в продължение на 15 минути по време на филм има същия ефект върху сърдечносъдовата система, както и физическите упражнения. 
 
 
Установено е, че порнографските филми също влияят положително върху здравето. Това се посочва в данни на проучване, поместено в Journal of Sexual Medicine.
 
Наблюдава се значително намаляване на активността в някои области на мозъка, което води до контролиране на тревожността. Така след филма участниците в проучването се чувстват по-спокойни и по-щастливи. 
 
Оказва се, че драмите имат същия ефект, тъй като в тези моменти се сещаме за близките си и любими хора и чувството за щастие се увеличава.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

A     2017-01-18 23:27:12
"Установено е, че порнографските филми също влияят положително върху здравето." По-голяма глупост от това не може да се измисли. В кой журнал го пише това? Puls.bg?
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Релакс
реклама
Галерия
7 съвета за щастлива лятна ваканция
7 съвета за щастлива лятна ваканция
Здравен хороскоп за месец декември
Здравен хороскоп за месец декември
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter