ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Шахматните умения – в тясна връзка с интелигентността

Puls.bg   |   21 септември 2016   |   Коментари 0
   
   
Шахматните умения – в тясна връзка с интелигентността

Източник: Istockphoto

Не е съвпадение, че най-умните деца в училище много често имат интерес към шаха. Изследователи свързват този спорт с интелигентността. Оказва се, че умението да играем шах се отнася и към ума на съответния играч. Добрите новини са, че всеки може да овладее играта стига да си даде малко повече време.
 
За целите на своето проучване изследователите от мичиганския държавен университет в САЩ разглеждат близо 2300 статии, посветени на умението по шахмат. Те са написани на база на 19 различни проучвания и 1800 шахматисти. 
 
След това изследователите сравняват нивата на интелигентност при играчите и представянето им по време на игра. Резултатите за пореден път разкриват, че по-високите нива на интелигентност се свързват и с по-добро представяне. 
 
Макар опитът, обучението и практиката също да играят роля в уменията, сързани с шахмата, данните предполагат, че интелектът има съществена роля. Специалистите поясняват, че на хората, които нямат високи нива на интелигентност, следва да им отнеме повече време, за да овладеят играта, но това е напълно възможно. 
 
От данните на предишни проучвания става ясно, че играта на шах подпомага мозъка. Твърди се, че е от полза за стимулиране на мозъчния растеж, в частност този на дендритите - израстъци на нервната клетка, които провеждат нервните импулси към тялото на клетката.
 
Изследователи твърдят още, че тази игра може да предпази и от развитието на деменция сред по-възрастните, както и за повишаване нивото на интелигентност.
 
Данните от проучването на специалистите от Университета в Мичиган са поместени в Intelligence

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Релакс
реклама
Галерия
7 съвета за щастлива лятна ваканция
7 съвета за щастлива лятна ваканция
Здравен хороскоп за месец декември
Здравен хороскоп за месец декември
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter