ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как да изберем най-подходящите слънчеви очила?

Puls.bg   |   20 август 2009   |   Коментари 0
   
   
Как да изберем най-подходящите слънчеви очила?

Как да изберем слънчеви очила за нас и за децата си, обяснява д-р  Виолета Чернодринска, началник детско очно отделение в клиниката по очни болести към Александровска болница.

 

Най-добрият начин за предпазване на очите през лятото, когато слънчевите лъчи са най-силни, е носенето на слънчеви очила. През летните месеци има истински бум в предлагането на тъмни очила, но наистина качествени очила с необходимото филтърно покритие могат да се намерят само в оптиките или специализираните магазини.
 

 

В България все още няма голям избор от детски тъмни очила, а и самите родители нямат навика да предпазват очите на децата си.
 


Изборът на слънчеви очила трябва да е внимателен, за да бъде ефективността им оптимална. Освен с модните тенденции, трябва да се съобразим с качеството и предлаганата UV-защита.
Стъклата на слънчевите очила се изработват предимно от мека пластмаса (CR-39). Тези стъкла са по-леки, удароустойчиви, но лесно се надрасква повърхността им. По-подходящи са за условията на лятото и по време на отпуската, а това ги прави по-предпочитани.
 


Рядко се намират модели с поликарбонатни стъкла, а от кристал се произвеждат ограничено количество модели и то само на определени световноизвестни марки. Тези очила са по-тежки, лесно се повреждат и са значително по-скъпи.
 


Най-важно е слънчевите очила да бъдат с качествен UV-филтър. Когато се избират слънчеви очила, трябва задължително да се има предвид тяхното UV-покритие и обозначение на етикета за поне 98% защита от UVА и UVВ лъчи. Не бива да се купуват евтини очила от сергии и неспециализирани магазини. Много китайски фирми произвеждат тъмни очила, които нямат UV-филтър, но са сравнително евтини и хората често се подвеждат. Специалисти съветват защитният филтър на очилата да се провери в оптика, преди да започне носенето им. Това е от особено важно значение за детските очи.
 

 

Очилата, които нямат достатъчно добра UV-защита, могат да нанесат по-голяма вреда на зрението отколкото, ако изобщо не се носят. При носенето им зеницата не се свива и това нарушава дори и минималната защита на окото към светлината.
 

 

Съществуват различни видове UV-филтър и очилата трябва да се подбират в зависимост от това, къде се носят. Ако очите са изложени на много силно слънчево въздействие при хора, намиращи се високо в планините или на морския бряг, UV-филтърът трябва да е по-силен. При хората, които стоят предимно в градовете и не излизат на открито за дълго време, може да се използват и очила със среден клас на защита. Дори и малките деца, които не обичат да носят очила, трябва да бъдат приучени да ги слагат.
 


За да са качествени слънчевите очила и да предпазват зрението от силната светлина, стъклата трябва да са с по-висок процент на оцветяване. Това ги прави да изглеждат тъмни. Стандартното оцветяване на слънчевите очила е 75% . 50% е оцветяването за градски условия. Дори и да не са толкова затъмнени стъклата, UV-филтър трябва да има. За планина са подходящи очила от 90%, но за тях е необходимо да направите специална поръчка.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Релакс
реклама
Галерия
7 съвета за щастлива лятна ваканция
7 съвета за щастлива лятна ваканция
Здравен хороскоп за месец декември
Здравен хороскоп за месец декември
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter