ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Опасностите на лятото: отравяне с гъби

Puls.bg   |   14 юли 2009   |   Коментари 0
   
   
Опасностите на лятото: отравяне с гъби

Мицетизмът или отравянето с гъби е интоксикация на организма след консумиране на отровен вид, съдържащ токсични вещества.  

 


Взависимост от вида на консумираните гъби симптомите на отравяне варират от леко стомашно-чревно неразположение до смърт. Само 32, от хилядите познати в света вида гъби, са смъртоносни. Други 52 съдържат големи количества токсини и могат да причинят здравословни проблеми.

 


Смъртоносните токсини в гъбите представляват  вторични метаболити. Те се отделят при  биохимичните процеси в мициловите клетки.

 


Най-често срещаните отровни гъби в България  са зелена, бяла и червена мухоморка и дяволска гъба. Специалистите предупреждават, че симптомите на интоксикация от мухоморка се появяват по-късно, когато черният дроб е увреден.

 


В повечето случаи интоксикацията е резултат от консумация на отровни двойници на ядливите диви гъби. Сходствата в цвета и формата при отровните и при ядливите видове е главната причина за фаталните грешки, които допускат любителите гъбари.
 


Токсиколозите разграничават два вида отровни гъби взависимост от периода, в който се проявяват симптомите. При някои симптомите се проявяват от 8 до 48 часа след консумацията, а при други - от 1 до 3 часа след поглъщането на гъбите.
 

 

За особено опасни се считат гъбите с дълъг период на проява на симптомите. Такива са двойниците на печурката -  зелена, бяла и жълта мухоморка.  Въпреки липсата на симптоми, техните токсини увреждат тежко черния дроб. След латентния период интоксикираният бързо изпада в кома. Често случаите завършват с летален изход или с трайно увреждане на чернодробните функции.
 

 

Червената мухоморка, горчивата миризливка, вълчият зъб и дяволската гъба са най-често срещаните гъби с кратък период за поява на симптомите. Първите симптоми се проявяват още по време на ядене или непосредствено след консумацията им. Наблюдават се обилно слюноотделяне, изпотяване, бледнина, ниско кръвно и забавен пулс.
 


Според вида на съдържащото се в тях токсично вещество гъбите се разделят на:
 

 

Гъби, съдържащи  фалоидин
Най-известни представители на този вид отровни гъби са зелената и жълтата мухоморка.


Симптомите, които се получават от 10 до 30 часа след ядене на отровната гъба са:

 • главоболие,
 • световъртеж,
 • забавен пулс,
 • нарушено зрение,
 • безпокойство,
 • стомашни болки,
 • силна жажда,
 • силни болки в областта на черния дроб,
 • обилно изпотяване,
 • спадане на телесната температура до 35-36 градуса.

Токсиколозите предупреждават, че токсинът фалоидин остава силно отровен дори при термична обработка. В повечето случаи отравянето с фалоидин завършва фатално.
 


Гъби, съдържащи  мускарин

Мускарин съдържат  червената и петнистата мухоморка, пантерката, вълчият зъб и др. Симптомите на отравяне са диария, повръщане, халюцинации и сънливост и се появяват непосредствено след консумацията на гъбите.
 


Гъби, съдържащи смолисти вещества

Такива вещества се откриват предимно в отровната млечница, бясната гъба и дяволската гъба.

Симптомите са:

 • световъртеж,
 • повръщане,
 • диария,
 • студена пот,
 • болки в корема,
 • забавен пулс,
 • изтръпване на крайниците.

Признаци на интоксикация се появяват от 10 до 48 часа след консумирането на отровните гъби. Според специалистите тези гъби са сравнително по-слабо токсични и рядко водят до смърт.
 


Първа помощ при отравяне с гъби


Още при първите симптоми и неразположения, трябва да се предизвика повръщане и след това да се приеме медицински въглен. Слагат се студени компреси на главата.

 


При съмнение за отравяне с гъби веднага трябва да се потърси медицинска  помощ . Лечението в болница е задължително. При ненавременно лечение настъпва бързо влошаване на състоянието и смърт или трайни увреждания на вътрешните органи.Специалистите предупреждават, че повечето мицилови токсини са изключително устойчиви на термична или друг вид обработка. Отравяне може да се получи при консумация на сушени, мариновани и дори сварени гъби.

 


Лекарите напомнят, че дори ядливите гъби са тежка и трудносмилаема храна. Дори да не са отровни, те могат да провокират стомашни проблеми, ако не са правилно сготвени или  се ядат сурови.

 


Интересен вид е гъбата копринка. Тя е ядивна, но съдържа вещество, влияещо върху разграждането на алкохола. При смесване на алкохол с този вид гъба се появяват симптоми на отравяне.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Релакс
реклама
Галерия
7 съвета за щастлива лятна ваканция
7 съвета за щастлива лятна ваканция
Здравен хороскоп за месец декември
Здравен хороскоп за месец декември
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter