ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хромотерапия? Какво е това?

Puls.bg   |   16 януари 2009   |   Коментари 0
   
   
Хромотерапия? Какво е това?

Една от най-новите тенденции в СПА процедурите е хромотерапията. Въпреки че в България тази процедура е почти неизвестна, в световен мащаб придобива все по-голяма популярност.

Но какво всъщност е хромотерапията? Това е медицинска терапия, използваща въздействието на цветовете върху психическото състояние и върху самочувствието на човек. Още от най дълбока древност е известно, че цветовете са способни да въздействат върху  здравословното и емоционалното състояние на хората. Проучвания, направени през последните години, обобщават, че цветовете могат да помогнат при лечението на язва, неврологични проблеми, безсъние и много други.

При хромотерапията светлинни лъчи в четири цвята са вградени в душ кабина и могат могат да се променят съобразно настроението, докато човек се къпе. В основата на тази СПА процедура са заложени два метода за въздействие на цветовете върху човека – чрез кожата и чрез очите.

Действие на цветовете чрез очите:
Учените обясняват този процес с факта, че цветът се възприема чрез рецепторите на очите  и това  провокира химична реакция, свързана с предаване на нервния импулс до мозъка. Като последствие се освобождават благоприятните за организма хормони.

Действие на цветовете чрез кожата:
Действието на цветовете чрез кожата се основава на електромагнитно излъчване. Всеки от тях има различно поле и прониквайки  в човешкото тяло, носи голяма позитивна енергия, възстановяваща биоактивния баланс и активираща  физикохимичните процеси. Максимален лечебен ефект се постига чрез насочване на светлинния поток.

Когато хромотерапията бъде съчетана със звукотерапия, аромaтерапия или хидротерапия, ефектът от процедурата е много по голям. Възстановява се жизненият баланс и организмът се зарежда с положителна енергия.

Хромотерапия и хидромасаж

Направените проучвания безспорно доказват, че хромотерапията действа най-добре в съчетание с хидромасаж. Водата засилва въздействието на светлинния поток върху човешкия организъм, тъй като го прави по-интензивен. Тази причина е подтикнала производителите на вани и душ кабини да усъвършенстват продуктите си, съобразявайки се с последните тенденции в методите за релакс.

Ето как влияят върху тонуса и здравето някои от най-често използваните в хромотерапията цветове.   

Яркочервеният цвят ускорява пулса и кръвообращението, повишава адреналина. Специалистите препоръчват да се ползва сутрин, защото повишава тонуса и благоприятства за доброто настроение.

Оранжевият присъства в хромотерапията в няколко нюанса. Благодарение на това, че се намира в спектъра между жълтото и червеното, притежава множество полезни свойства за отдих. Оранжевото зарежда с енергия и активира функцията на мозъка, засилва чувството на радост и благополучие.

Жълтото е цвят, създаващ весело и оптимистично настроение. Изследванията показват, че подпомага творческата дейност, стимулира мисловния процес и в определени случаи подобрява паметта. Едновременно с това в хромотерапията помага при депресия.

Зеленият
цвят действа освежаващо и успокояващо, понижава стреса и помага за справянето с някои емоционални проблеми. Добре е да се има предвид, че зеленият цвят успокоява и не е подходящ за прилагане сутрин, ако ви предстои интензивен работен ден.

Светло- и тъмносиният цвят подобно на зеления цвят действат успокояващо и помагат за разтоварване от стрес и от ежедневното напрежение.

Ето няколко съвета, ако сте решили да провеждате хромотерапия у дома.
- Хромотерапията, прилагана в домашни условия, може да подобри състоянието ви и да повдигне тонуса.
- Не прилагайте терапията, ако нямате достатъчно познания в областта.
- Хромотерапията подобрява едновременно както психическото състояние, така и самочувствието ви.
- С времето ще установите кой от цветовете влияе най-добре на тонуса, осигурява ви максимален комфорт и укрепва здравето ви.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Релакс
реклама
Галерия
7 съвета за щастлива лятна ваканция
7 съвета за щастлива лятна ваканция
Здравен хороскоп за месец декември
Здравен хороскоп за месец декември
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter