ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Релакс на очите – задължителен при работа с компютър

Puls.bg   |   09 октомври 2012   |   Коментари 0
   
   
Релакс на очите – задължителен при работа с компютър

Източник: Dreamstime

В днешно време използваме компютрите с различно предназначение, за гледане на филми, за общуване, за игри или за работа. Без значение от вида дейност, която извършваме, в края на деня ефектът за очите е един и същ.

Замъгленото виждане, смъденето, бодежът и главоболието са само част от отрицателните ефекти след продължителен престой пред екрана.

За да се избегне този дискомфорт за зрителния апарат, е важно очите да си почиват по време на работния процес.

Първото и важно условие е погледът да не е постоянно вперен в монитора, тъй като това води до голямо напрежение на очите и очните мускули.

Постарайте се на всеки 2 минути да отклонявате погледа си от монитора. За около 4-5 секунди погледайте сравнително по-отдалечен предмет. Това ще предпази очите от умора и нарушение на зрителните способности.

Не забравяйте да мигате често, по този начин не само навлажнявате роговицата и предотвратявате сухота на окото, но и тренирате очните мускули, което намалява риска от умора.

Желателно е на всеки 20 минути да затваряте очите си за около 30 секунди. По този начин очите могат да си отпочинат от яркостта на монитора и се намалява характерното замъгляване на зрението, което се получава при силна умора.

Ставането от компютъра през определен интервал от време също е препоръчително за успокоение на очите, а и на цялото тяло.

Мускулите на окото подобно на останалите също се нуждаят от упражнения. Подобни са гледането наляво, надясно, върха на носа и нагоре и въртенето на очите по посока на часовниковата стрелка, като през цялото време главата е неподвижна. По този начин се тренират очните мускули, като се засилва зрителният капацитет и се намалява умората и ленивостта на зрителния апарат.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Релакс
реклама
Галерия
7 съвета за щастлива лятна ваканция
7 съвета за щастлива лятна ваканция
Здравен хороскоп за месец декември
Здравен хороскоп за месец декември
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
7 начина да елиминираме опустошителния стрес
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Няколко начина за лесно освобождаване на стреса
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter