ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

С носа познаваме партньора си и властните натури

Puls.bg   |   08 декември 2011   |   Коментари 0
   
   
С носа познаваме партньора си и властните натури

Източник: Dreamstime

Хората можем сравнително точно да определяме личностните качества по миризмата на тялото, твърди полски изследователски екип от Вроцлавския университет.

В проучването им взимат участие 230 души. Първоначално 15 мъже и 15 жени от тях преспиват с една и съща тениска три поредни нощи. За надеждността на резултатите те избягват използването на парфюм, сапун, тютюнопушене и консумация на храни със силни аромати. Допълнително чрез тестовете се оценяват личностните им качества.

На следващия етап по миризмата на тениските останалите 200 определят качествата на притежателите им, дали те са екстроверти, нервни или властни типове.

При съпоставяне на данните от тестовете, оценките на доброволците от фланелките и от определянето на характера по видео материал, изследователите стигат до извода, че чрез обонянието правим също толкова точни преценки, както при наблюдение, въпреки че и при двата метода грешим почти еднакво по отношение на екстроверността и нервността.

По миризмата обаче отлично се ориентираме за това дали даден тип е властен, особено ако се отнася за противоположния пол, коментират учените. Тази ни способност играе съществена роля при избора на партньор, напомнят те.

Връзка между чертите на характера и миризмата на тялото може да се търси във вегетативната нервна система, която регулира потенето, нивото на хормоните, особено на половите, и състава на микрофлората на кожата, които се отличават индивидуално.

Подробното представяне на изследването се планира в новия брой на European Journal of Personality.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Взаимоотношения
реклама
Галерия
4 признака за нездравословна връзка
4 признака за нездравословна връзка
Здравословни идеи за коледни подаръци
Здравословни идеи за коледни подаръци
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter