ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Мъжете с халки живеят по-дълго, защото...

Puls.bg   |   19 юли 2011   |   Коментари 2
   
   
Мъжете с халки живеят по-дълго, защото...

Източник: Dreamstime

Бракът е полезен за здравето, особено за представителите на силния пол. Женените мъже живеят по-дълго, посещават своя лекар редовно и дори имат по-нисък риск от фатален изход вследствие на сърдечен удар или инсулт.

 


Защо? Ново проучване дава отговор: Мъжете, които изпитват болки в гърдите по време на остър миокарден инфаркт, са склонни да стигнат по-рано до болница, ако те са женени или сериозно обвързани.

 


За сравнение, семейното положение на жената не е свързано с това колко бързо тя ще потърси и получи лекарска помощ при сърдечен пристъп.

 


Една от възможните причини за несъответствието е, че по традиция жените са склонни да поемат ролята на „болногледач“ в една връзка и да настояват техните съпрузи да търсят лекарска помощ, казва водещият д-р Клер Атзема, автор на проучването и изследовател от Institute for Clinical Evaluative Sciences в Торонто.

 


Според експерта, грижовната роля, която играят дамите в брака, е толкова вездесъща и твърдо установена, че дори когато съпругата не присъства физически при негативно здравословно събитие на мъжа си, има добро влияние върху него.

 


Мъжете са по-склонни от жените да отричат или игнорират физически симптоми, както собствените си, така и тези на половинката, казва Джанис Глейзър, професор по психиатрия и психология в университетския изследователски институт по поведенческа медицина в Кълъмбъс.

 

 


Като цяло съпругите обръщат много повече внимание на здравето на съпрузите си, отколкото обратното, поясняват учените. Омъжените жени, например, са много по-загрижени, отколкото женените мъже, дали половинките им ходят на рутинни медицински прегледи и дали вземат предписаните лекарства.

 


Изследователският екип анализира медицинската документация на 4 403 пациенти от Онтарио, посетили болница поради болки в гърдите - класически симптом на сърдечен удар.

 


Повечето мъже и жени в тази група, чиято средна възраст е 67 години, пристигат в спешното отделение в рамките на 6 часа от първите симптоми.

 


Според данните 3/4 от женените мъже са потърсили лекарска помощ в рамките на този период от време, в сравнение с 68% от несемейните, 69% от разведените и 71% от вдовците.

 


Учените изчисляват, че обвързаните мъже стигат да болницата средно 30 минути по-рано, отколкото техните несемейни връстници.

 


Проучването е публикувано в Canadian Medical Association Journal.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Prince     2011-10-28 16:16:13
Пълна глупост е това ...по-голяма тъпотия не бях чел.... Затова ли Ейпала умря на 56 или толкова много познавам.. в родата няколко на по 45.... А имахме ергени на по 94 години.... Ако си женен..мислиш за пари, ерекцията си.и т.н... Продължителността на Живота зависи от ТЕСТОСТЕРОНА ПРИ МЪЖА И ЕСТРОГЕНА ПРИ ЖЕНАТА.... ТОВА Е
Patenceto733     2011-07-20 02:30:33
Yes, taka si e
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Взаимоотношения
реклама
Галерия
4 признака за нездравословна връзка
4 признака за нездравословна връзка
Здравословни идеи за коледни подаръци
Здравословни идеи за коледни подаръци
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter