ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Амбивалентните връзки - разрушителни за психичното здраве

Puls.bg   |   30 август 2018   |   Коментари 0
   
   
Амбивалентните връзки - разрушителни за психичното здраве

Източник: iStockphoto

За амбивалентна връзка приемаме такава, в която партньорите се разделят и събират систематично през определени периоди от време. Някои изследвания са изчислили, че повече от 60% от възрастните са участвали в подобен тип взаимоотношения и повече от 1/3 от двойките, които са живели заедно, в даден момент са прекратили връзката си и по-късно са се събрали отново.

 

За да изследват феномена и ефектите му върху психичното здраве на ангажираните партньори, Браян Оголски, Рамона Осуалд и Кейл Монк събират данни от 545 лица, между които 266 в двуполови връзки и 279 в еднополови.

 

Един от по-интересните резултати е, че като цяло степента на „късане“ и „събиране“ е сходна за различните типове двойки, но еднополовите двойки, в които двамата участника са мъже, са по-предразположени към подобен тип поведение. 

 

Ако оставим този детайл настрана, общото между всяка двойка, независимо дали е съставена от мъж-жена, мъж-мъж или жена-жена, е, че колкото повече продължава да съществува на амбивалентен принцип, толкова по-негативни следствия има за психологичното здраве на участниците.

 

В сравнение с по-последователните двойки, амбивалентните такива страдат от по-високи степени на тормоз, липса на комуникация и вярност. Не е случайно при това положение, че участниците в подобни отношения развиват състояния на депресия и тревожност

 

Временното прекъсване на една връзка не е задължително лошо нещо, намеква Кейл Монк, защото партньорите могат да осъзнаят важността на това, което са имали, и съответно да се постараят да го направят по-стабилно. От друга страна, систематичните раздели и събирания са индикатор именно за невъзможността за изграждане на стабилна и отговорна връзка.

 

 

Изследователите добавят, че амбивалентните връзки съществуват поради много различни причини, включително финансови или поради усещане, че двойката вече е ангажирала прекалено много заедно, за да продължи по отделно.

 

"Ако партньорите са честни пред себе си за този модел, те могат да предприемат необходимите стъпки, за да продължат връзкате си или да й сложат край. И двата случая са от жизненоважно значение за запазването на собственото им благосъстояние", споделя Монк.

 

Резултатите са публикувани в сп. Family Relations


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Взаимоотношения
реклама
Галерия
4 признака за нездравословна връзка
4 признака за нездравословна връзка
Здравословни идеи за коледни подаръци
Здравословни идеи за коледни подаръци
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter