ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Постоянните караници вредят повече на здравето на мъжа

Puls.bg   |   26 юли 2018   |   Коментари 1
   
   
Постоянните караници вредят повече на здравето на мъжа

Източник: iStockphoto

Нормално е в една двойка да възникват конфликтни ситуации. Както твърдят експерти по семейни отношения противопоставянето е един от най-добрите инструменти за обучение При противоречия има различни гледни точки, което може да подобри собствените ни възгледи, да обогати личния ни опит, да развива взаимоотношенията ни и нас самите. Но...


Но продължителните и нерешени конфликти могат сериозно да навредят на здравословното състояние. Не „чуваме“ за първи път подобна сентенция. Този път обаче става въпрос за твърдение, изказано и представено на конференцията на Международната асоциация по изследване на взаимоотношенията в Колорадо.


По предварителни резултати на научния екип от Университета на Невада и Университета на Мичиган честите „караници“, които обхващат продължителен период от време се отразяват пагубното на здравословното състояние на двамата партньори.


За целта изследователите събират информация за качеството на семейния живот на 373 хетеросексуални двойки за период от 16 години. Тях ги вълнувал въпросът какви в действителност могат да бъдат дългосрочните последствия при наличие на чести разногласия между партньорите, как се отразяват те на децата, финансовата стабилност, родните и пр.


В анкетната си карта те включили въпроси и за качеството на съня, степен на нервност и раздразнителност, честота на главоболие, работоспособност и по какъв начин здравословното им състояние повлиявало продуктивността им. 


Станало е повече от ясно, че страничният ефект на скандалите е далеч по мащабен от пределите на семейното огнище. Въобще, силната конфликтност би могла да се тълкува за също толкова вредна, колкото вредните навици като тютюнопушене и злоупотреба с алкохол, коментират изследователите. И, със сигурност, лошият климат у дома засяга в по-голяма степен здравето на мъжа, отколкото на жената...


Не бързайте да назидавате жените обаче! Защото, от друго подобно проучване, е ясно, че пък мъжете са тези, които в по-голяма степен се възползват от ефектите на добрия брак... Което малко прилича на приказката: „Мирна жена, мирна глава!“


От значение е и броят теми, по които са налични разногласия в двойката. Колкото повече разминавания има във възгледите между двамата, толкова по-лошо това се отразява на здравето на мъжа. При жените числото тематични различия не се оказал фактор за влошаване на здравословното им състояние. 

 

 


Конфликтите могат да се окажат опасни за здравето на партньорите, ако те са действително враждебни един към други, изпадат в позиция да се защитават при разногласия или спорят непрекъсното по една и съща тема, без да намират решение по нея. 


Това може да се отрази не само на психичното състояние, но става причина за повишен синтез на хормоните на стреса, раздразнителност, промени в апетита и др. В дългосрочен аспект щетите са неминуеми върху общото благосъстояние и на двамата партньори.


И тези ефекти не са за пренебрегване: изследване завършило преди две години свързва честите скандали мускулни болки и сърдечносъдови заболявания; друго, публикувано през 2013 г. свързва проблемните семейни отношения с разстройства на имунната система.


Ще кажете – то, май е по-добре да живееш сам! Има резон при лош климат у дома, но не бива да подминаваме и други данни, които показват, че семейният живот подобрява както физическото, така и психическото състояние на индивида. 


Всъщност, стойността на връзката между двама души не се състои в два подписа и размяна на брачни халки, дори и договор, ползата на този съюз зависи от това какво правят двамата партньори в продължение са всички години заедно. Горчиво!


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

,,,,     2018-08-01 05:38:55
sam 4ovek sum . no obojavam prekrasen muj
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Взаимоотношения
реклама
Галерия
4 признака за нездравословна връзка
4 признака за нездравословна връзка
Здравословни идеи за коледни подаръци
Здравословни идеи за коледни подаръци
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter