ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

С какво точно вреди разводът на здравето?

Puls.bg   |   18 юни 2018   |   Коментари 0
   
   
С какво точно вреди разводът на здравето?

Източник: iStockphoto

Отдавна е известно, че разводът или раздялата влияе пагубно на здравето, та дори в дългосрочен аспект рефлектира върху продължителността на живота. Тези дни учени от Аризонския университет обаче публично оповестиха на какво се дължи тази взаимовръзка, защото преди това не беше съвсем ясно какво точно се случва, за да ги има тези негативни резултати от и без това неприятното житейско събитие.

 

За специалистите е повече от ясно, че разделите ни засягат не само емоционално-психически, но и удрят сериозно физическото ни здраве. Това обаче не се дължи толкова на самата раздяла, а на навиците, които придобиваме след подобно събитие. Оказва се, че разведените следват един модел на живот, чиито стандарт е далеч понижен, дали заради финансови причини или емоционален срив. Най-коварни и широко разпространени явно са тютюнопушенето и обездвижването, които по принцип са психологичен фактор на ниско удовлетворение от живота, коментира един от авторите на проучването Кайл Бурасса. 

 

Доколко сериозни може да се гледа на това заключение? Първо, резултатите от него са публикувани в Annals of Behavioral Medicine, което е достатъчен показател сам по себе си за нивото на научния труд. След това, данните са взети от надеждно продължително проучване -  English Longitudinal Study of Aging. Данните засягат не малък брой хора – 6785 души, една седма част от които след раздялата успяват да намерят нова половинка. Всички участници са в добро здраве и над 50-годишна възраст.

 

 

 

След анализа на данните учените стигат до заключението, че рискът от преждевременна кончина сред разведените възлиза на 46%. При жените степента на удовлетвореност от живота се очертавала доста по-черна. Дамите очевидно имат склонност към понижаване на физическата си активност, което като последствие и отнема години живот.

 

При разведените много по-често изследователите отчели вредния навик да се злоупотребява с тютюна, което неизбежно засяга функциите на белия дроб.

 

Изследователите не могат да си обяснят все още, защо разводът носи като нежелан ефект пушене и обездвижване, само предполагат, че това идва от занижения самоконтрол – когато сме сами и няма с кого да се съобразяваме сме склонни да даваме воля на вредните си навици.

 

Тепърва изследователите мислят да разгледат как се променя режима на хранене и употребата на алкохол след раздяла, както и да разгледат и сравнят тенденцията при разведени, овдовели и хора, които успяват да се съберат с нов партньор.

 

Изследователите обаче не прокламират брака. Напротив те подчертават, че разводът не във всеки случай има негативни последствия за здравето. При тези, които са търпели нездравословна връзка, това събитие е крайъгълен камък с добра посока на развитие.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Взаимоотношения
реклама
Галерия
4 признака за нездравословна връзка
4 признака за нездравословна връзка
Здравословни идеи за коледни подаръци
Здравословни идеи за коледни подаръци
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter