ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Деница Банчевска: Желани или не, промените в живота носят стрес и изискват промяна в семейната система

Румяна Тасева   |   23 март 2018   |   Коментари 0
   
   
Деница Банчевска:  Желани или не, промените в живота носят стрес и изискват промяна в семейната система

Деница Банчевска е доктор по психология, психотерапевт и клиничен супервизор. Придобила е образованието и опита си в САЩ. Защитила е докторска степен в областта на човешкото развитие и семейната психотерапия. Притежава сертификат за психотерапевт към националната психотерапевтична асоциация на САЩ (ААМFТ).
В продължение на 11 години работи като терапевт, супервизор и научен изследовател към Щатския университет на Охайо (The Ohio State University), където се е учила от водещи в световен мащаб психолози и семейни психотерапевти.
Освен като терапевт, работи и като преподавател и супервизор в областта на психологията, социалната дейност и фамилната терапия. Член е на Българския институт по фамилна терапия, Дружеството на психолозите в България и Българска асоциация по хипноза.
Има богат опит с разрешаването на разнороден тип проблеми. Преодоляване на тежки травми и проблеми във взаимоотношенията и ежедневието, справяне със симптоми на сериозни психични състояния, себепознаване и самоусъвършенстване са основните насоки, в които постига успех със своите клиенти. Тя разглежда психологичните процеси като ключов компонент от общото здравословно състояние и цялостност на индивида и вярва, че тяхното познаване води към един по-щастлив и осъзнат живот.


Деница Банчевска ще е лектор на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg, който ще се проведе на 31 март – 1 април.

 

 - Kой води в семейството?


Водачеството поема, който е компетентен в конкретната ситуация и може да взима добри решения и да поема отговорност. Обикновено това са родителите, но могат да настъпят трудности в баланса между поколенията или между партньорите.


В съвременното семейство, младото поколение се отделя от родителите, за да поведе – да обособи свое семейство (с или без деца), където в условия на независимост да реализира собствения си живот. Този нов модел се налага от развитието на обществото и съпътстващото ускорено узряване на младите хора. Ако порасналите деца не се отделят от родителите, често срещат затруднения да съвместят собствените си желания и разбирания за живота с тези на предишното поколение. Най-важно е емоционалното отделяне, но физическото отделяне се явява необходима предпоставка за този процес.

 


Дори когато има отделяне на поколенията, може да се наблюдават някои обърквания. Например, понякога повежда само един от двамата партньори. Това е проблематично, защото рано или късно се отразява на взаимоотношенията и води до семейни проблеми. Разбира се, това не означава, че се очаква всеки от двамата да е компетентен във всичко; важно е ролите на партньорите да са взаимно допълващи се и „воденето“ да се осъществява в контекста на взаимно уважение и подпомагане. 


Друг често срещан съвременен проблем е тенденцията да се оставят децата да водят или по някакъв начин да се наруши йерархията в семейството. Важно е да има ясни граници между подсистемата на родителите и подсистемата на децата. Здравословните отношения изискват родителите да са единна емоционална единица, която се обособява от споделени права, отговорности и интимност. От тази си позиция те взимат взаимно съгласувани решения за дома и всяко дете в съответствие с индивидуалните му нужди. Уважението и зачитането на тези нужди включва поставянето на подходящи граници и правила съобразно възрастта и темперамента, а не желанията на детето. 


 - Кое семейство е здраво?


Има много критерии за оценка на семействата, но общото между разглежданите фактори е, че те предсказват в каква степен семейната система е способна да се адаптира здравословно към променящата се среда. Това включва запазването на семейството по такъв начин, че то да осигурява условия за развитие на всеки от членовете си в контекста на взаимно уважение и подкрепа.
В живота се случват множество промени и предизвикателства – предвидими и непредвидими. Някои от тях са свързани с нормалния жизнен цикъл, като например брак, раждане на дете, пубертет, пенсиониране, смърт. Други са обстоятелствени, както инциденти, премествания, загуба на работа или доход, развод и т.н. Желани или не, промените в живота носят стрес и изискват промяна в семейната система. Здраво семейство е това, което може да се приспособява към нуждите на ситуацията, да израства и да се учи в условията на промени и предизвикателства. 

 

 - Кога можем да разчитаме на здрави връзки в семейството? Кое може да ни го гарантира?


Този въпрос няма еднозначен отговор, нито има рецепта за това. Съвършеното семейство е идеал, но можем да говорим за нива на семейно здраве. В науката за човешкото развитие и семейните системи се разглеждат различни фактори, които служат за индикатори. Някои примери за това са семейната йерархия, нивото на тревожност в семейството и ефективната комуникация. Всички тези фактори са взаимосвързани. Например, в семейство с неефективна комуникация има неясни правила и граници и същевременно се наблюдава високо ниво на тревожност. Конкретно как дадено семейство може да си помогне за подобряване на семейното здраве зависи от специфичните личностови и системни характеристики, както и от факторите на външната среда. Посоката за развитие е подобряване на горепосочените аспекти, но процесът не е унифициран. Психотерапията е един от най-ефективните начините да се работи за подобряване на семейните взаимоотношения.

 

Въпросите си към Деница Банчевска можете да зададете след лекцията ѝ на 1 април в зала София ивент център по време на Форум бременност и детско здраве. Посещенията са безплатни. За регистрация >>


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Взаимоотношения
реклама
Галерия
4 признака за нездравословна връзка
4 признака за нездравословна връзка
Здравословни идеи за коледни подаръци
Здравословни идеи за коледни подаръци
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter