ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Мистерията на приятелството е разгадана

Puls.bg   |   17 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
Мистерията на приятелството е разгадана

Източник: iStockphoto

С близките ни приятели може би ни свързват много повече неща, отколкото предполагаме. Връзката се простира до неподозирани дълбини и вероятно достига чак до гените. Според специализирано проучване по темата много вероятно е крепката връзка с най-близките ни приятели да се дължи на наличието на общи гени.

 

Природно заложената ни склонност да се сближаваме с хора, с които споделяме общи интереси, е кодирана именно от близостта на генетичните ни заложби. До това заключение достигат учени от Станфордския университет, изучавайки връзките между 5000 двойки близки приятели от детинство. Според учените разпознаването наличието на близки до нашите гени у друг човек е подсъзнателен феномен, чиито особености тепърва ще се разкриват.

 

Сравнявайки генотипните особености на хора, които са близки приятели, с тези на по-далечни им хора от обкръжението, учените доказват въпросното свое наблюдение. Оказва се, че хората формират приятелските си кръгове на база физически и емоционални сходства, много от които може да бъдат проследени до идентичност в генетичните заложби.

 

Това схващане не омаловажава значението и на общата среда, в която хората пребивават и се сближават преди да станат приятели. Общата среда също има своята роля за формирането на приятелства. Тя се изразява във факта, че в идентична среда на обитание близките генетично хора много по-лесно се откриват на база на идентичните си реакции към определени ситуации. Това е основна движеща сила за създаване на устойчиви приятелства.

 

 

Посочените от учените данни идват като контрапункт на познатото схващане, че противоположностите се привличат. Според експертите това схващане е в сила предимно по отношение на представителите на противоположния пол и е в основата на подсъзнателния избор на брачен партньор. Оформяйки кръга от приятелите си обаче, повечето от нас са водени от търсенето на генетично кодирани сходства. И в тази група попадат не само сходствата в характерите.

 

Наличието на идентични гени според учените е причина и за честите случаи на дружба между хора с близък ръст, сходни цветове на косата и кожата, подобно телосложение и др.

 

Дали е осъзната, или не, генетичната близост е основно изискване при създаването на крепка приятелска дружба. И все пак, добре че не единствено условие. Как иначе щяхме да се сдобиваме с толкова разнообразни в много отношения приятели, с които можем да споделяме всякакви терзания!


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Взаимоотношения
реклама
Галерия
4 признака за нездравословна връзка
4 признака за нездравословна връзка
Здравословни идеи за коледни подаръци
Здравословни идеи за коледни подаръци
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter