ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как се отразяват семейните хранения на детската психика?

Puls.bg   |   03 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
Как се отразяват семейните хранения на детската психика?

Източник: iStockphoto

Семейното хранене има изключително позитивен ефект върху поведението и общото здравословно състояние на децата във фамилията. Това показват данните от проучване на канадски учени.

 

За много възрастни хора големите семейни събирания покрай празниците може и да не се асоциират с кой знае колко позитивни емоции, но ефектът им при децата е учудващо положителен. Оказва се, че децата, чиито най-близки роднини редовно споделят семейната трапеза, развиват много по-устойчиво социално поведение, а позитивният ефект се простира и до някои чисто физически ползи.

 

Присъствието на родителите и роднините около трапезата позволява на децата да тренират и усъвършенстват поведението си в социална среда. В такива моменти децата получават от първо лице напътствия за държанието си в обществото, които възрастните дори на осъзнават, че им предоставят.

 

Предразполагащата обстановка покрай семейните хранения значително улеснява заучаването на тези напътствия и налагането им като водещ модел, покрай който децета ще градят социалното си поведение в бъдеще. Позитивните форми на комуникация в спокойна среда, в която децата се чувстват сигурни, им помага да си изградят модел на поведение, който да прилагат и в непозната обстановка. Той ще им помогне да реагират адекватно на различни социални общувания след време. Това показват резултатите от специализирано проучване, проведено в Канада.

 

 

Проучването е проведено върху голяма група деца, чието поведение е проследяване в рамките на няколко години след навършване на 6-годишна възраст. За целта са ползвани данни от представянето на децата в училище и от впечатленията, създавани у техните учители и познати.

 

В сравнение с децата, които рядко се събирали на семейни празници със своите роднини, тези, за чиито фамилии семейните хранения били традиция, още на 10-12-годишна възраст проявявали добре оформено социално поведение, по-рядко страдали от проблеми с теглото и не проявявали склонност към вредни навици като прекаляване със сладките и нездравословни храни.

 

Според учените данните от проучването потвърждават един все по-налаган в областта на детската психология факт. Семейните хранения са не просто маркер за качестовото на живот в едно домакинство. Те може да се превърнат и в сигурен помощник на всеки родител за подобряване физико-емоционалното състояние на детето.


 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Взаимоотношения
реклама
Галерия
4 признака за нездравословна връзка
4 признака за нездравословна връзка
Здравословни идеи за коледни подаръци
Здравословни идеи за коледни подаръци
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter