ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Грижите за внуците добавят години към живота на възрастните

Puls.bg   |   24 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Грижите за внуците добавят години към живота на възрастните

Източник: iStockphoto

Резултатите от научно проучване влизат директно в помощ на младите родители и по-специално на майките, които търсят помощ при отглеждане на детето си. Данните показват, че възрастните хора, които са пряко ангажирани с отглеждането на внуците си, живеят средно с няколко години по-дълго от останалите. Така младите майки и бащи и техните родители могат да си бъдат взаимно от полза, полагайки общи грижи за най-младите членове на семейството.

 

С напредването на възрастта всеки човек търси начин да остане физически активен, да стимулира мозъчната си дейност, да се чувства полезен и значим. Това са трите фактора, които най-сериозно поддържат самочувствието и бодростта на духа и тялото. А отглеждането на внуците може да подсигури и трите.

 

Доказателство за това носи прoучване на немски учени проследили състоянието на 500 души на възраст около 60 години. Проучването носи недвусмисленото название „берлински поглед върху остаряването“ и е насочено именно към оценяване влиянието на грижите за внуците върху физическото и психическото здраве в третата възраст. Важно уточнение е, че в проучването са включени единствено възрастни хора, които помагат в отглеждането на внуците си, но не и такива, които по една или друга причина полагат основните грижи за детето.

 

 

Данните от проучването показват, че възрастни хора, които са частично ангажирани в отглеждането на внуците си, значително редуцират риска от животозастрашаващи здравословни проблеми в рамките на 20 години напред във времето.

 

Според учените ползите произлизат от факта, че удовлетворението от грижите за наслениците значително редуцира стреса на възрастните хора. Този позитивен ефект е налице и у родителите, но влиянието, което носи при хората в по-напреднала възраст, е много по-осезаемо.

 

Обобщението на резултатите показва, че физическото и емоционалното ангажиране на хора над 60-годишна възраст при отглеждането на внуците е сред най-добре действащите на бодростта на духа и тялото фактори. Влиянието му е съпоставимо с това на всяка социално значима дейност, която възрастните хора могат да изпълняват. Допълнителен плюс е, че по този начин те носят преки ползи и за младите родители и осигурявайки подкрепа за тях, помагат и на себе си.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Взаимоотношения
реклама
Галерия
Здравословни идеи за коледни подаръци
Здравословни идеи за коледни подаръци
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising