ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

2 доказателства, че жените са по-малко егоисти от мъжете

Puls.bg   |   12 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
2 доказателства, че жените са по-малко егоисти от мъжете

Източник: iStockphoto

Всеобщото мнение е, че жените са по-всеотдайният пол. Това твърдение се потвърждава от 2 нови проучвания – първото, проследяващо разликата в мозъчната активност между двата пола, а второто - разликите в поведенческите прояви при двойки млади родители.

 

И двете проучвания са проведени от научен екип от университет в Охайо, САЩ, с участието на 52 бременни жени и техните партньори. Данните са отчетени на 2 етапа – веднъж през третия триместър на бременността на жената и още веднъж, 3 месеца след раждането на бебето.

 

Първото проучване показва мозъчната активност и активираните мозъчни центрове при мъжете и жените в моменти, в които те проявяват щедрост и благородство. Установено е, че по-голяма удовлетвореност от благородното си поведение получават жените. При тях мозъчните центрове за доволство и удовлетвореност се активират най-силно именно в моментите, в които те вършат нещо хубаво за другите. При мъжете тези центрове се активират най-силно в случаите, когато те са център на внимание и получават лична изгода от дадени ситуации.

 

 

Второто проучване проследява поведението на младите родители след раждането на бебето. То показва, че мъжете са по-склонни да открадват лично време за себе си, в случаите, когато бебето изисква най-продължителни грижи. Статистиката сочи, че в случаите, когато майката се грижи за бебето, бащата прекарва 47% от времето отдаден на почивка или лични занимания. За сравнениеq младите майки използват за лични нужди едва 16% от времето, в което бебето е отдадено на грижите на бащата.

 

Двете проучвания обхващат двата най-важни фактора, дефиниращи склонността на човека към егоистични прояви – неврологичните процеси в мозъка и чисто поведенческите особености. На база и на двата фактора е доказано, че жените са по-склонни към благородство и раздаване в полза на другите особено когато се касае за най-близките им хора.

 

Данните потвърждават, че добрите взаимоотношения между партньорите се крепят основно на усилията на жените. Дори може да се каже, че при нормални обстоятелства това не са усилия, а естествено отношение към нещата, характерно за женския пол и кодирано от особеностите на мозъчната дейсност и поведението.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Взаимоотношения
реклама
Галерия
4 признака за нездравословна връзка
4 признака за нездравословна връзка
Здравословни идеи за коледни подаръци
Здравословни идеи за коледни подаръци
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter