ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

За развода са виновни родителите ни!

Puls.bg   |   06 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
За развода са виновни родителите ни!

Източник: iStockphoto

Често чуваме от психолози, че децата на разведени родители е много по-вероятно също да се разведат. Нищо чудно, детето е расло при друг модел на съжителство, в който споделянето и разбирането са липсвали или не е възприета достатъчно информация за успешно справяне в конфликтни ситуации. Психолозите казват трудно е децата да надскочат опита на родителите си и са прави – това е най-голямото предизвикателството, което имаме в живота си.

 

Но дали трябва да обвиняваме родителите си заради неприятното стечение на обстоятелствата при тях за собствените ни несполуки в любовта и семейните отношения и до колко? 

 

По данни на Американска асоциация на психолозите между 40-50% от семейните двойки се разделят, като това се отнася за общества, в които 90% от браковете са сключени преди навършване на 50-годишна възраст на някой в двойката.

 

Изследователски екип от Университета в Римчмънд, щата Вирджиния, САЩ, и Университета Лунд, Швеция решават да проверят тази теза за въздействието на средата. Те предприемат интересно изследване, при което анализират данните на семейства с осиновени деца, като проследяват историята на приемното семейство, биологичните родители и след това способността на порасналите деца да изградят здраво семейство. За анализа те се спират основно на тези случаи, в които има разминаване в историята на биологичните родители и осиновителите. 

 

 

 

Един основен въпрос ги вълнува споделя проф. Джесика Салваторе от американския университет – дали средата е причина за предаване на развода от поколение в поколение или все пак има някаква генетична връзка, която също оказва влияние.

 

Самите изследователи казват, че получените резултати от изследването им са по-скоро противоречиви. Което пък подчертава истинността и важността на втората теза – че генетичните фактори доминират над психологичните.

 

И ако това ще успокои, поне за САЩ регистрите отчитали намаляване на разводите след бума им през 80-те години.

 

Изследването ще бъде публикувано в новия брой на Psychological Science.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Взаимоотношения
реклама
Галерия
4 признака за нездравословна връзка
4 признака за нездравословна връзка
Здравословни идеи за коледни подаръци
Здравословни идеи за коледни подаръци
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter