ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Дете в семейството - променя ли отношенията?

Иванка Гъркова   |   25 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Дете в семейството - променя ли отношенията?

Източник: Pixabay

Появата на детето е един нов етап от развитието на една двойка. Може ли то да промени динамиката в отношенията между родителите и кое е най-важното, което трябва да знаят те за емоционалния свят на своя малчуган, коментира Деница Банчевска. Тя бе лектор на майското издание на Форум бременност и детско здраве, организиран от Puls.bg.
 
Обикновено много хора подхождат към идеята да имат дете и семейство на базата на това, че тяхната връзка се основава на интимни взаимоотношения. Една връзка води до един естествен път към желанието да създадем дете с човека, който ни се струва близък и сроден, обяснява психологът, според който удволетворението от връзката включва и приятелски взаимоотношения. 
 
Сексуалната интимност в двойката е от значение. Независимо от това какви са желанията и нуждите на хората, има такива, за които сексът заема основно място в една връзка, а за други той е на много по-заден план. Съществуват двойки, които имат интимни отношения по-често, а за други е нормално да правят секс един път на седмица или в месеца. „Няма никакво значение колко често, а това двамата парньoри да имат някакъв вид съвпадение. Тоест да има разбирателство за двамата и да удволетворява техните нужди и изисквания“, обяснява Банчевска. И изтъква, че има схващане за това, че мъжете са тези, които искат да имат по-чести сексуални контакти, в сравнение с жените, но това  е индивидуално и няма никакво отношение към това каква е връзката между двамата партньoри

Най-важното за отношенията в една двойка: 

 
  • Приятелство и емоционална интимност
  • Сексуална интимност
  • Конструктивен конфликт
  •  Споделяне на посока и ценности
  • Емоционален баланс (близост/отделеност)
 
„Много е важно в отношенията да има споделена посока и ценности. Няма начин да има двама души с абсолютно еднакви ценности или желания за това какво да се случи между тях в живота. Важно е когато създаваме семейство, то да бъде с човек, с който поне в основни линии ценностите ни са същите“, продължава психологът. И дава пример с това, че в една двойка ще възникне проблем, ако единият е религиозен, а другият партньoи няма никакво отношение към религията.  
 
Деница Банчевска по време на Форум бременност и детско здраве
Източник: Станислав Стоянов
 
Не трябва да пренебрегваме и емоционалния баланс в нашата връзка. Има хора, които сякаш са родени един за друг, както и двойки от напълно противоположни хора. „Когато настъпят някакви недоразумения и различия, има конфликт и той винаги е важна част от интимните отношения и брака. Ако го няма, бих казала, че това е проблем. Но когато го има, важно е какъв е той- дали е конструктивен. Когато има конфликт, важно е той да бъде за разрешаване на различията“, обяснява още Банчевска. И съветва никога да не приемаме нещата лично. Нещата не трябва да се приемат лично. Затова и конструктивният конфликт е насочен към разрешаването на различието, а не критикуването на личността на другия човек. „Много е важен и начинът, по който комуникираме по време на конфликт. Всеки има право на свое лично мнение. Ако на човек му тежи нещо, трябва да бъде способен да го каже. В този живот много малко неща са обективни“, добавя психологът. 

Какво се случва в двойките?

 
Статистиката показва, че при две трети от двойките или около 60%,  удволетворението от връзката спада след раждането на първото им дете. Спад с времето може да има при всички двойки, но той е много по-рязък след появата на бебето. „Ако бременността не е планирана, негативните отношения във взаимоотношенията между двамата партьори са още по-лоши. Около 15% от майките потъват в депресия, която е свързана или с раждането или с бременността. Това отново е нещото, което създава проблеми в отношенията. Въпреки спада на тези отношения, след раждането на бебето има по-малка вероятност двойката да се раздели“, обяснява специалистът по фамилна терапия.
 
Резултатите от изследвания показват и това, че двойки, които са с едно и също ниво на неудволетворение, имат по-голяма вероятност да останат заедно след като бебето се появи. „Дали е хубаво или лошо, всеки може да го тълкува по различен начин, може би е важно какво правят с тези отношения. Една част от двойките се разделят, а друга остават заедно и казват, че техните отношения отново нарастват с появата на децата“, посочва психологът. 

Често срещани предизвикателства в една връзка: 

 
  • Бременност – физиологически и психологически промени (често безвъзвратни)
  • Промяна в сексуалните отношения
  • Ами сега накъде - какво да правим с детето?
  • Връзката на майката/баща с детето
  • Приемане на промяната и адаптация
 
„Всички знаем, че едно дете струва пари. Много често финансовите проблеми са нещо, което започва да тежи на бащите, от друга страна пък майките понякога страдат от чувство на изолация. Те остават сами с детето вкъщи и нямат същия потенциал за живот с партньoра си, било то с приятели, колеги и други“, обяснява Деница Банчевска. И изтъква, че отговорностите на мъжа и жената се променят с появата на детето. Споделяне на домашните задължения, например, е едно от нещата, които носи със себе си разногласия в семейството. „Дори и при най-оптималните условия- едно здраво бебе, което се ражда във финансово стабилна среда, абсолютно винаги има и стрес. Просто защото всяка промяна в живота, дори и най-желаната, води до стрес и трябва да има някаква адаптация към новите обстоятелства“, коментира още специалистът. 
 
Ролите неминуемо се разменят след появата на детето. И двамата родители насочват по-голяма част от енергията си към него. „Когато дойде бебето, независимо колко сме подготвени, какви книги четем, има един момент, в който, гледайки това живо същество, което се е появило на света и неговата безспомощност, майката се пита какво да прави с това дете“, казва Банчевска. И посочва, че връзката между майката има много по-различна връзка с детето, защото тя е биологично обоснована, започва още по време на бременността и продължава след раждането на бебето.  Докато бащата не може да създаде връзка с детето си, ако майката не допусне това. „Всичко е една сериозна адаптация. Това, което трябва да се случи, е от тези отношения един към друг да се премине към такива, в които да се запази връзката между двамата родители като основната управленческа единица, която се грижи за детето“, пояснява терапевтът.
 
Ако родителите видят, че нещо не върви в отношенията им, трябва да потърсят специалист и да не се срамуват, че ходят на терапия. Когато проблемите са в зародиш, те много по-лесно могат да се разрешат. „Много често хората идват при мен твърде късно, когато вече има много натрупани вътрешни проблеми, когато нещата не вървят или детето има някакви трудности, които са в резултат на това, което се случва между родителите. Тогава просто пораженията са по-големи... Дори и с единична консултация се намира решение и се стига далеч“, категорична е Деница Банчевска. 
 
Още от лекцията на психолога може да видите ТУК.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Взаимоотношения
реклама
Галерия
Здравословни идеи за коледни подаръци
Здравословни идеи за коледни подаръци
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter